Biden poručio Zelenskom: Ostat ćemo uz vas

Kongres je odobrio 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije u februaru 2022. godine, ali su republikanci u januaru blokirali nastavak pomoći.

Volodimir Zelenski boravi se u Bijeloj kući asta s Joeom Bidenom (Reuters)

Tokom susreta u Washingtonu i razgovora o američkoj podršci Ukrajini, predsjednik SAD-a Joe Biden poručio je u utorak predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom da ne gubi nadu u borbi protiv ruske invazije.

“Ostat ćemo uz vas”, rekao je Bajden ukrajinskom kolegi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ranije u utorak Biden je pozvao američki Kongres da odobri dodatnu pomoć za Ukrajinu i najavio 200 miliona dolara odvojene vojne pomoći Kijevu.

Zelenski se ranije u utorak sastao s američkim kongresnicima na Capitol Hillu kako bi posljednji put ove godine zatražio da mu SAD nastavi vojno pomagati u borbi protiv Rusije, ali je naišao na skeptičnu reakciju nekih republikanaca.

Sastao se s američkim senatorima iza zatvorenih vrata, a s njima su bili Chuck Schumer, vođa demokratske većine u Senatu, i Mitch McConnell, čelnik republikanaca.

Ron Johnson: Svi žele da Ukrajina pobijedi

“Predsjednik Zelenski jasno je rekao da treba pomoć, a ako je dobije, može pobijediti u ovom ratu”, kazao je Schumer novinarima nakon sastanka, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Neki republikanci smatraju upitnim da će nova pomoć pomoći Ukrajini da porazi Rusiju nakon ljetne ofanzive, koja nije dala jasnih rezultata.

“Znam da svi žele da Ukrajina pobijedi, samo ja to ne vidim u kartama”, rekao je republikanski senator Ron Johnson.

Drugog dana posjete Washingtonu, Zelenski se privatno sastati i s predsjednikom Zastupničkog doma Mikeom Johnsonom.

Bijela kuća poručila je Kongresu 4. decembra da vlada više neće imati novca za slanje oružja Ukrajini nakon kraja godine.

Kongres je odobrio više od 110 milijardi dolara za Ukrajinu od početka ruske invazije krajem februara 2022. godine.

Pozvao kongresmene da brzo riješe nesuglasice

Ali, od kako su republikanci u januaru preuzeli Zastupnički dom, od demokrata nisu odobrena nova sredstva.

Johnson je kazao kako zastupnici traže više pojedinosti o ciljevima administracije u Ukrajini.

Njegovi kolege republikanci ističu da novu pomoć moraju pratiti promjene u migracijskoj politici, što izaziva velike podjele na američkoj političkoj sceni.

Johnson je u utorak rekao da čeka odgovor Bijele kuće.

Zelenski je pozvao kongresmene da brzo riješe nesuglasice.

“Ako je iko inspiriran neriješenim pitanjima na Capitol Hillu, to su samo [reski predsjednik Vladimir]  Putin i njegova bolesna klika”, kazao je u govoru u ponedjeljak.

Preostala su samo tri dana prije nego Kongres u petak ode na pauzu, a republikanci u Zastupničkom domu ne žele odobriti prijedlog zakona koji predviđa 61,4 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu ako ne bude promjena na području migracijske politike.

Susan Collins: Sve sam više pesimistična

Demokratski senator Chris Murphy, koji vodi pregovore, rekao je da misli da bi do kraja godine mogao biti postignut dogovor o migracijskoj politici i novoj potrošnji.

Republikanci u to ne vjeruju.

“Sve sam više pesimistična”, rekla je senatorica Susan Collins.

Biden je situaciju prokomentirao mračnim riječima, kazavši da će “historija strogo suditi onima koji okrenu leđa borbi za slobodu”.

Američke jedinice mogle bi u konačnici biti prisiljene boriti se protiv Rusije, upozorio je, ako Putin napadne nekog evropskog saveznika, člana NATO-a.

Ispitivanje Ipsosa za Reuters provedeno prošlog mjeseca pokazalo je da 41 posto Amerikanaca podržava slanje oružja Ukrajini, a 32 posto se protivi.

Izvor: Agencije