WP: Izrael bombardirao civile u Libanu američkim bijelim fosforom

Nekoliko izvještaja ljekara, aktivista za ljudska prava i novinara sugerira da je izraelska vojska koristila granate s bijelim fosforom u Pojasu Gaze i južnom dijelu Libana.

Izraelska vojska ispaljuje bijeli fosfor prema južnom Libanu (Reuters)

Američki list The Washington Post (WP) je izvijestio da je Izrael koristio američke granate s bijelim fosforom tokom napada na južni Liban u oktobru, što je dovelo do ranjavanja devet civila, prema onome što je pokazalo ispitivanje ostataka tih granata.

List je objavio izvještaj u kojem se navodi da je novinar koji radi za njih pronašao ostatke tri granate kalibra 155 milimetara ispaljene na selo Dhahira u Libanu, nedaleko od granice s Izraelom, u napadu za koji su stanovnici rekli da je rezultirao paljenjem najmanje četiri kuće.

Zabilježeni podaci o proizvodnji granata, prema istraživanju novinara, pokazuju usklađenost s klasifikacijama američke vojske za lokalno proizvedenu municiju, što pokazuje da su te granate proizvedene u državama Louisiana i Arkansas 1989. i 1992. godine.

Pentagonnije u mogućnosti provjeriti

Od početka izraelskog rata u Gazi, nakon operacije “Potop Al-Aksa”, koju je pokrenuo palestinski otpor 7. oktobra, nekoliko izvještaja ljekara, aktivista za ljudska prava i novinara sugerira da je izraelska vojska koristila granate s bijelim fosforom u Gazi i južnom dijelu Libana.

Nakon što je WP objavio izvještaj, Bijela kuća je izrazila zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država u vezi s izvještajima o izraelskoj upotrebi bijelog fosfora.

Glasnogovornik američkog Ministarstva odbrane (Pentagon) izjavio je da su upoznati s izvještajima o upotrebi bijelog fosfora od Izraela u južnom Libanu.

On je kazao da Pentagon nije u mogućnosti provjeriti da li su ove rakete američke, ističući da Washington nije isporučio Izraelu rakete s bijelim fosforom od 7. oktobra.

Amnesty International (AI) je saopćio da izraelsko bombardiranje libanskog sela Dhahira ovim granatama zahtijeva istragu u svojstvu ratnog zločina.

Upotreba se smatra ratnim zločinom

Bijeli fosfor je oružje koje uzrokuje opekline na tijelu, dok kratkotrajno udisanje iritira dušnik i pluća.

Dugotrajna upotreba može izazvati rane u ustima i slomiti kosti vilice.

Osim što je zapaljivo oružje, bijeli fosfor prilikom izgaranja ispušta gust oblak dima, koji vojske koriste za prikrivanje kretanja vojnika.

Prema Ženevskoj konvenciji iz 1980. godine, zabranjeno je koristiti bijeli fosfor protiv civilnog stanovništva, čak i protiv vojnika u gusto naseljenim područjima, i njegova upotreba se smatra ratnim zločinom.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada