Pakistan: Najmanje 20 ubijenih u napadu na policijsku stanicu

Napad se dogodio u gradu Daraban, 60-ak kilometara od grada Dera Ismail Khan u nemirnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa.

Naoružani ljudi upali su u vojnu bazu na sjeverozapadnu Pakistana, ubivši najmanje 20 ljudi, rekao je vojni izvor za Al Jazeeru, dodavši kako se očekuje da će broj ubijenih rasti.

Napad se dogodio u utorak u gradu Daraban, 60-ak kilometara od grada Dera Ismail Khan u nemirnoj pokrajini Khyber Pakhtunkhwa koja se nalazi na granici sa regijama koje graniče s Afganistanom u kojima važe plemenski zakoni.

Najmanje 34 osobe su ranjene i prevezene su u vojnu bolnicu u Dera Ismail Khanu, rekli su izvori iz spasilačkog tima za Al Jazeeru.

Novinska agencija Reuters objavila je, citirajući dvojicu sigurnosnih zvaničnika, da su bila najmanje 24 smrtna slučaja u policijskoj stanici koju je pakistanska vojska koristila kao bazni logor.

Vozilo puno eksploziva

“Mnogi od njih ubijeni su dok su spavali i u civilnoj odjeći, tako da još uvijek utvrđujemo jesu li svi oni vojno osoblje”, rekao je zvaničnik, prenosi novinska agencija AFP.

Napadači su se vozilom natovarenim eksplozivom zabili u glavnu kapiju policijske stanice, nakon čega je uslijedio vatreni napad, navode izvori.

Pakistanska grupa Tehreek-e-Jihad Pakistan (TJP), koja se nedavno pojavila, navela je u saopćenju da su njeni borci izveli napad usmjeren na pakistansku vojsku. Ova oružana grupa tvrdi da je povezana ss glavnom oružanom zabranjenom grupom pakistanskih talibana, poznatom pod skraćenicom TTP, koja je godinama napadala državu i njezine institucije.

Dera Ismail Khan bivše je uporište TTP-a, koji želi svrgnuti vladu i zamijeniti je svojim strogim vjerskim zakonima.

Izvor: Al Jazeera i agencije