Mediji: Netanyahuov tajni tim priprem plan za Gazu nakon rata

Tim će predvoditi predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi i ministar Ron Dermer, uz članove vojske, javne sigurnosti i obavještajne službe.

bENJAMIN Netanyahu na sastanku s izraelskim vojnicima u bazi Tze'elim u Negevu (Reuters)

Izraelski Kanal 13 prenio je informacije od izvora koji tvrde da izraelski premijer Benjamin Netanyahu aktivno radi na sastavljanju tajnog tima koji će razviti plan za budućnost Pojasa Gaze.

Tim će predvoditi predsjednik Vijeća za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi i ministar Ron Dermer, uz članove vojske, javne sigurnosti (Shin Bet) i izraelske obavještajne službe Mossad.

Ambasador Izraela u Washingtonu Mike Herzog redovno prisustvuje diskusijama o ovom planu, kazali su izvori, dodavši da se Herzog već četiri puta sastao s timom u proteklih nekoliko sedmica, a očekuje se da će biti organizirana još jedna diskusija ove sedmice.

Kanal 13 je citirao visokog izraelskog zvaničnika, koji je učestvovao u diskusijama, da je Izrael obavijestio američku administraciju o postojanju ovog tima i da će rezultati postignuti tokom ovih diskusija kasnije biti predstavljeni izraelskom političkom i sigurnosnom kabinetu.

‘Duboka sigurnosna zona’ unutar Pojasa

Za administraciju Joea Bidena je važno da izraelska vlada predstavi plan za razdoblje nakon rata, kazao je izraelski zvaničnik.

Ranije ovog mjeseca je Izraelska radiodifuzna korporacija citirala informirane izvore koji su rekli da je Netanyahu obavijestio američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena o namjeri Izraela da uspostavi “duboku sigurnosnu zonu“ unutar Pojasa Gaze dan nakon rata i da će tamo provoditi sigurnosni nadzor.

Izraelski premijer je u ponedjeljak izjavio da će Izrael preuzeti odgovornost za sigurnost u Gazi nakon rata.

Tokom sastanka Komiteta za vanjske poslove i sigurnost u Knesetu, Netanyahu je naglasio da će isključivo Izrael biti odgovoran za razoružavanje Gaze.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada