Jemenski pobunjenici Husi preuzeli odgovornost za napad na norveški tanker

Prema američkim izvještajima, projektil je vjerojatno ispaljen s područja u Jemenu pod kontrolom pobunjenih Husa, koji su u utorak preuzeli odgovornost za napad.

SAD i Velika Britanija saopćile su u utorak da je dan ranije kod obale Jemena napadnut tanker, a odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici (Reuters)

SAD i Velika Britanija saopćile su u utorak da je dan ranije kod obale Jemena napadnut tanker, a odgovornost za napad preuzeli su jemenski pobunjenici, prenosi Hina.

Nadležna regionalna komanda američke vojske objavila je da je brod Strinda u ponedjeljak pogođen krstarećom raketom u tjesnacu Bab al-Mandab.

Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva (UKMTO) također su izvijestile o incidentu 15 nautičkih milja zapadno od jemenskog obalnog grada Moche.

Prema američkim izvještajima, projektil je vjerojatno ispaljen s područja u Jemenu pod kontrolom pobunjenih Husa, koji su u utorak preuzeli odgovornost za napad.

Došlo je do požara i štete na brodu, ali nije bilo žrtava. Sva 22 člana posade iz Indije dobro su i takner je na putu za sigurnu luku, objavio je vlasnik broda.

Napad na Izrael dronovima i projektilima

Strinda je poslala poziv u pomoć, nakon čega je razarač USS Mason pružio pomoć.

Nije poznato ima li tanker, koji plovi pod norveškom zastavom, vezu s Izraelom ili je bio na putu tamo.

Pobunjeni Husi u Jemenu zaprijetili su prošlog vikenda da će spriječiti brodove koji putuju u Izrael da ubuduće prolaze kroz Crveno more.

Samo bi teretnjaci koji dostavljaju pomoć Pojasu Gaze smjeli prolaziti.

Od izbijanja rata u Gazi, Husi koje podržava Iran u više su navrata napadali Izrael dronovima i projektilima.

Nekoliko puta napali su brodove u Crvenom moru. Husi su posljednjih godina značajno proširili svoj arsenal oružja.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada