Mahsa Amini i iranski demonstranti dobitnici nagrade Saharov

Nagradu koju dodjeljuje Evropska unija na ceremoniji u Strasbourgu uručila je predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola.

Nagradu su primile demonstrantkinje Afsoon Najafi i Mersedeh Shahinkar te advokat porodice Amini (EPA)

Iranka Mahsa Amini, koja je preminula u pritvoru, i iranski demonstranti dobitnici su ovogodišnje nagrade Saharov Evropske unije.

Nagradu su u njihovo ime primili predstavnice iranskog pokreta “Žena, život, sloboda”, demonstrantkinje Afsoon Najafi i Mersedeh Shahinkar te Saleh Nikbakht, advokat porodice Amini.

Nagradu je na ceremoniji u Strasbourgu uručila predsjednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Metsola je izrazila žaljenje što čak i dijjelu porodice Amini nije bilo dozvoljeno da prisustvuju ceremoniji dodjele.

“Oni su pod zabranom putovanja, koju im je uveo iranski režim. Takvo postupanje je još jedan primjer sa čime se narod Irana suočava svakog dana”, rekla je ona.

Dodala je da ovogodišnja nagrada Saharov “odaje počast svim hrabrim i prkosnim ženama, muškarcima i mladim ljudima u Iranu, koji se, uprkos sve većem pritisku, nastavljaju boriti za promjene”.

Masovni protest širom Islamske Republike

Mahsa Amini je Iranka kurdskog porijekla koju je 2022. godine uhapsila takozvana iranska policija za moral, zbog navodnog kršenja zakona o obaveznom nošenju marama, a ona je nakon tri dana preminula u pritvoru.

Njena smrt izazvala je masovne proteste širom Islamske Republike, koji su prerasli u pozive na zbacivanje iranskih vlasti.

U sukobima demonstranata i iranske policije ubijeno je više od 500 ljudi, a više od 22.000 osoba je privedeno, prema podacima grupa koje se bore za ljudska prava.

Demonstracije su zamrle početkom ove godine.

Nagrada Saharov nazvana je po sovjetskom disidentu Andreju Saharovu.

Ustanovljena je 1988. godine i dodjeljuje se pojedincima ili grupama koji se bore za ljudska prava i slobode.

Saharov, dobitnik Nobelove nagrade za mir, umro je 1989. godine.

Izvor: Agencije