FT: Izrael, Palestina i fatamorgana rješenja o dvije države

Ni vlada u Tel Avivu, ni Hamas nemaju nikakvog stvarnog interesa za rješenje ‘dvije države’, niti žele okončati borbe u Pojasu Gaze, uprkos ogromnom razaranju.

Izraelska naselja su glavna prepreka rješenju dvije države (Al Jazeera)

List Financial Times (FT) navodi da su Islamski pokret otpora Hamas i Izrael zakleti neprijatelji, ali se u nekim pitanjima, ipak, slažu.

Ni vlada u Tel Avivu, ni pokret otpora nemaju nikakvog stvarnog interesa za rješenje “dvije države“, niti žele okončati borbe u Pojasu Gaze, uprkos ogromnom razaranju, piše autor teksta Gideon Rachman.

Međutim, borbe će u jednom trenutku prestati, a sljedećeg dana svijet će se suočiti s nizom hitnih pitanja: ko će obnoviti Gazu, ko će njome vladati i kako će se snabdijevati?

Iako administracija američkog predsjednika Joea Bidena ne prihvata da Izrael ponovo okupira Pojas Gaze, odnosi između Izraela i Ujedinjenih naroda su potpuno urušeni te je stoga razumljivo što UN s oprezom gleda na proširivanje svoje odgovornosti (nadležnosti) u Gazi, dodaje se u članku.

‘Evropa neće finansirati obnovu Gaze’

U svjetlu nedostatka bolje alternative, prema autoru, koji dodaje da Sjedinjene Američke Države rade na tome da palestinske vlasti, koje su “nominalno” odgovorne za dijelove okupirane Zapadne obale, ponovo upravljaju Gazom, i pored “njihove slabosti, korumpiranosti i nedostatka kredibiliteta”.

“No, tome se protive i Izrael i Hamas, i tu su, također, složni“, rekao je.

Što se novca tiče, “čuo sam kako visoki zvaničnici u Evropskoj uniji nedvosmisleno tvrde da Evropa neće finansirati obnovu Gaze, a istovremeno se čini da se i američki Kongres počeo protiviti svim oblicima strane pomoći”.

Dakle, možda ne postoji način da se nosi s nesrećom koja je zadesila Gazu bez postizanja sporazuma o dugoročnom političkom rješenju, kao što je rješenje o dvije države.

Ali, uslovi za rješenje dvije države danas su mnogo gori nego su bili 1991. godine, kada je na Zapadnoj obali bilo manje od 100.000 doseljenika, u poređenju s više od 500.000 danas, i kada su “mirovnjaci“ na obje strane bili izrazito jak politički faktor.

Netanyahu očekuje pobjedu Trumpa

Danas je to, kada Izraelci zagovaraju “brisanje Gaze“ ubivši 18.000 Palestinaca, mnogo teže.

Međutim, po autoru, izraelska vlada nije razvila nikakvu novu, dugoročnu viziju za izraelsko-palestinsko pitanje od napada 7. oktobra, možda zbog zaokupiranosti uništenjem Hamasa, ali i zbog plana prisilnog raseljavanja stanovnika Gaze u Egipat, čemu su se i Bidenova administracija i Egipat u više navrata protivili.

Autor je zaključio da se izraelski premijer Benjamin Netanyahu može nadati novim mogućnostima ako se Donald Trump vrati u Bijelu kuću, odnosno ako pobijedi na predstojećim predsjedničkim izborima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada