Ekspert: Gallantova tvrdnja o opsadi Shujaiye ne odražava stvarnost

General-major Fayez Al-Duwairi kaže da se borbe vode na nultom rastojanju, od nula do 130 metara, što je efektivna udaljenost za oružje Palestinaca.

Borbe se i dalje vode u sjeveroistočnim područjima četvrti Shujaiya (Ilustracija / Reuters) Al

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez Al-Duwairi, smatra da je govor izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta o vojsci koja opsjeda posljednje uporište Islamskog pokreta otpora Hamas u četvrti Shujaiya, istočno od grada Gaza, “interna poruka izraelskom društvu koja ne odražava stvarnost”.

U vojnoj analizi za Al Jazeeru rekao je da je nedavni video koji su emitirale Brigade Al-Qassam, vojno krilo pokreta Hamas, jasan, naglašavajući da se borbe i dalje vode u sjeveroistočnim područjima četvrti Shujaiya.

Dodao je da se borbe odvijaju u vanjskim dijelovima naselja Al-Shujaiya, da još nisu ušle u dubinu naseljenih područja te naglasio da su područja u koja je ušla okupaciona vojska kroz ogradu pasivna i nenaseljena, sve do Bagdadske ulice.

‘Iznutra je poražen i laže samoga sebe’

Borbe su intenzivne, iako je veličina izraelskih snaga koje napadaju Shujaiyu, prema Al-Duwairiju, minimalno jedna oklopna brigada, što znači 97 do 105 borbenih vozila.

Od toga su 70 posto tenkovi, 30 posto oklopna vozila Namer, podržani buldožerima, a ukupan broj doseže 150 izraelskih vojnih vozila.

Naglasio je da se borbe vode na nultom rastojanju, koje se kreće od nula do 130 metara.

To je efektivna udaljenost za oružje otpora, kao što su protivoklopne i protivpješadijske rakete, snajperske akcije, ručni bacači i likvidiranje vojnika sa nulte udaljenosti.

Napomenuo je da se Shujaiya bataljon, zajedno s bataljonom Al-Tuffah, smatra elitnim bataljonom Al-Qassama, koji ima velike zasluge u prethodnim ratovima, posebno onom 2014. godine.

Što se tiče Gallanta, Al-Duwairi je kazao kako izraelski ministar odbrane nastupa sa pozicije superiornosti i arogancije, ali i da je “iznutra poražen i laže samoga sebe, uprkos aroganciji i prljavom rječniku koji koristi u govorima”, kao kada opisuje Palestince kao “ljudske životinje”.

Istakao je da je mreža tunela nepoznata i da je znaju samo borci, a ima raspodijeljene otvore iz kojih pripadnici otpora izlaze, a zatim ulaze u porušene objekte nakon praćenja i obavještajnih operacija kretanja okupatora.

‘Možda posljednja misija koju izvršava’

Naglašava da onaj ko vrši operacije praćenja i nadzora sa sigurnošću zna da je to možda posljednja misija koju izvršava, svjestan opasnosti zadatka, ali da to mora obaviti dobijanjem informacija i komunikacijom putem žičanog telefona.

To potvrđuje da je sistem zapovjedanja i kontrole još uvijek efikasan.

Al-Duwairi objašnjava da službenik koji dobije informaciju o prisustvu izraelskih vozila priprema snage i određuje njihov broj na osnovu uočenog cilja, a zatim snage izlaze da bi izvršile zadatak.

Satelitski snimci do kojih je došla Al Jazeera potvrđuju da okupaciona vojska nije bila u mogućnosti opkoliti naselje Shujaiya do 10. decembra, a kanal je prenio i scene gađanja izraelskih tenkova i vozila sa različitih udaljenosti.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada