Borrell: Obim razaranja u Gazi premašuje ono što su pretrpjeli njemački gradovi

Izraelski vojni odgovor na napad Hamasa 7. oktobra prouzrokovao je nevjerovatan broj civilnih žrtava, rekao je visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove.

Josep Borrell je istakao da je 85 posto stanovništva u Pojasu Gaze interno raseljeno (AFP)

Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost, izjavio je da obim razaranja u Pojasu Gaze premašuje ono što su njemački gradovi pretrpjeli u Drugom svjetskom ratu te je istakao da je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno, što je oko 1,9 miliona ljudi.

Rekao je da je izraelski vojni odgovor na napad koji je izvršio Islamski pokret otpora Hamas 7. oktobra prouzrokovao nevjerovatan broj civilnih žrtava.

Pojasnio je da su evropski ministri vanjskih poslova razgovarali o katastrofalnoj situaciji civila u Gazi te da je “od ukupnog broja žrtava 60 do 70 posto mrtvih”, dok broj žrtava pod ruševinama nije poznat.

Kazao je da će ministri EU-a predložiti svojim vladama da uvedu sankcije ekstremističkim doseljenicima koji čine nasilje nad Palestincima na okupiranoj Zapadnoj obali.

Pozivi na primirje

Ranije su zemlje EU-a pozivale na primirje u Pojasu Gaze kako bi se zaustavilo ono što su nazvale “masakrom”.

Lideri Irske, Španije, Malte i Belgije uputili su pismo predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, u kojem su tražili da pozove sve članice da proglase humanitarno primirje kako bi se borbe prekinule.

Ove četiri zemlje pozivaju EU da zauzme čvrst stav po ovom pitanju na sastanku lidera Unije u četvrtak i petak u Briselu.

U drugom pismu, upućenom Borrellu, Francuska, Italija i Njemačka su tražile uvođenje novih sankcija Hamasu.

​Ministarstvo zdravstva u Pojasu Gaze u ponedjeljak je objavilo da je broj mrtvih od početka izraelskog rata porastao na 18.205, dok je broj ranjenih dostigao 49.645.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada