Yair Lapid: Uništit ćemo Hamas ako napadnemo njegove finansijske izvore

Moramo prikupiti podatke, počevši od metoda prenosa novca Hamasu, pa do globalne mreže podrške koju uživa, a koja će ugušiti njegove izvore finansiranja, kaže bivši izraelski premijer.

Yair Lapid tvrdi da će prekid finansiranja Hamasu naštetiti više nego većina vojnih operacija koje se sada odvijaju (Reuters)

Izraelski list Haaretz objavio je članak bivšeg izraelskog premijera Yaira Lapida u kojem je rekao da je najbolji način da se uništi Islamski pokret otpora Hamas i spase životi napad na njegove finansijske izvore i zaustavljanje priliva novca.

Smatra da je ono što je učinio dok je bio ministar finansija prije 10 godina, “ometajući prihode Hezbolaha”, sada primarnije u odnosu na Hamas”.

“Svako ko želi eliminirati ovu organizaciju mora djelovati protiv njenih finansijskih izvora. Veliki dio njenog novca leži u bankama, ili na tržištu kriptovaluta, pri ruci [nam je].”

Lapid tvrdi da ova organizacija ne može kupovati oružje, izvoditi vojne vježbe, graditi tunele, isplaćivati plate i finansirati napade bez redovnog dotoka novca.

‘Zvaničnici izvan Gaze registrirani milijarderi’

Pozvao je Izrael da formira međunarodnu koaliciju s ciljem poduzimanja “mjera protiv izvora prihoda terorističkih organizacija.

“Taj novac je pokretačka snaga terorizma i mi je moramo i možemo zaustaviti”, ustvrdio je.

Prema dokumentu koji je Ministarstvo finansija SAD-a objavilo nakon 7. oktobra, Hamasovi godišnji prihodi procjenjuju se na između 2,5 i tri milijarde dolara.

Prema Lapidu, “ova cifra je nerealna, ali visoki zvaničnici Hamasa koji žive izvan Pojasa Gaze su registrirani milijarderi”, kaže on.

Rekao je, prema pisanju lista, da su tokom perioda kada su on i Naftali Bennett bili na čelu vlade zaustavljeni tokovi novca koji su dolazili u Gazu iz brojnih zemalja i organizacija.

U ovom trenutku “nije mnogo urađeno na ekonomskom udaru na Hamas, niti je vršen pritisak na Amerikance da mu uvedu ozbiljne sankcije.”

Tvrdi da se na berzi trguje kompanijama povezanim s Hamasovom investicionom mrežom, koje su već neko vrijeme podvrgnute sankcijama.

Hamasovi bankovni računi su, dodaje, i dalje aktivni.

‘Stati ukraj transferu sredstava Palestinske uprave’

“Nismo upotrijebili naše cyber sposobnosti, niti smo mobilizirali ekonomsku moć izraelskog poslovnog svijeta. Naravno, Izrael mora stati ukraj transferu sredstava od Palestinske uprave ka Hamasu u Pojasu Gaze”, rekao je.

“Trenutno se ništa od ovoga ne dešava. Ne postoji koordinator koji je odgovoran za ovo pitanje, niti je ijedan član kabineta zadužen za ovaj zadatak”, dodao je Lapid, pozivajući Izrael da uspostavi čvrstu i efikasnu finansijsku radnu grupu za rješavanje ovog problema.

“Moramo prikupiti podatke, počevši od metoda prenosa novca Hamasu, pa do globalne mreže podrške koju uživa, a koja će ugušiti njegove izvore finansiranja”, kazao je on.

Takav potez naštetio bi Hamasu više od većine vojnih operacija koje su u toku po mnogo nižoj cijeni u ljudskim životima, smatra Lapid.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada