WP: Izrael bacio više od 22.000 bombi na Gazu tokom 45 dana

Američka administracija nije odbila nijedan vojni zahtjev Izraela, niti se razmišljalo o prekidu vojne pomoći toj zemlji, rekli su zvaničnici za ‘The Washington Post’.

Izraelska agresija na Pojas Gaze se nastavlja uz neograničenu podršku Washingtona (Reuters)

Američki The Washington Post (WP) objavio je podatke prema kojima je u prvih 45 dana rata Izrael bacio na Pojas Gaze više od 22.000 bombi koje je obezbijedio SAD, ističući da Washington trenutno ne vrši procjenu Izraelovog pridržavanja zakona ratovanja.

U novinama se navodi da su zvaničnici američke administracije obavljali mnoge razgovore s kolegama u Izraelu kako bi se uvjerili da razumiju obaveze Tel Aviva prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Priznali su da SAD trenutno ne provjerava u kojoj mjeri se Izrael pridržava zakona.

Prema navodima lista, to se dešava uprkos tome što zakoni američke administracije nalažu da se oružje ne isporučuje stranim zemljama ukoliko Washington uvidi da krše međunarodno pravo.

Jedan američki zvaničnik je izjavio da Washington nije u mogućnosti ocijeniti u kojoj mjeri se Izrael pridržava međunarodnih zakona, jer ne može pristupiti informacijama koje izraelske snage koriste za planiranje svojih napada i ne poznaje namjere čelnika Tel Aviva.

Podrška u vidu hiljada bombi

Novine su objavile da je američko oružje imalo centralnu ulogu u izraelskom ratu u Pojasu Gaze.

Obavještajni podaci poslani Kongresu otkrivaju da je tokom prvih mjesec i po rata Amerika isporučila Izraelu najmanje 15.000 bombi, uključujući 907 kilograma bombi za razbijanje bunkera i više od 50.000 artiljerijskih granata kalibra 155 milimetara.

Zvaničnici su za WP rekli da administracija Joea Bidena nije odbila nijedan vojni zahtjev Izraela i da se nije razmišljalo o prekidu vojne pomoći.

Također su kazali da američka administracija vjeruje da ako nastavi snažno podržavati Tel Aviv može više utjecati na postupanje prema civilima u Pojasu Gaze od Izraela.

State Department je prošle sedmice saopćio da nije vidio nikakve dokaze da je Izrael namjerno ubijao civile tokom rata u Pojasu Gaze.

Povećavaju se interne kritike američke administracije u vezi sa slanjem oružja Tel Avivu, koje se već dva mjeseca koristi u izraelskoj agresiji protiv civila u opkoljenom Pojasu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada