‘Vruće je’: Izjava je Netanyahuovog savjetnika u vezi sa skidanjem odjeće raseljenim licima u Gazi

Fotografijama na kojima su deseci raseljenih Palestinaca vezani bez odjeće koje kruže društvenim mrežama izazvale su burne reakcije.

Mark Regev, savjetnik izraelskog premijera (AFP)

“Ovo je Bliski istok, jako je vruće”, izjavio je Mark Regev, savjetnik izraelskog premijera Netanyahua, pokušavajući opravdati ono što je okupaciona vojska učinila raseljenima u Gazi, lišavajući ih odjeće i fotografirajući ih u takvom stanju.

Tu izjavu je dao u intervjuu za britanski Sky News, nakon što je voditelj spomenuo fotografije koje kruže društvenim mrežama i izazivaju burne reakcije. Riječ je o fotografijama na kojima su deseci raseljenih Palestinaca vezani bez odjeće.

Odgovor Regeva, koji je prenijela novinska agencija Anadolija, bio je začuđujući: “Prije svega, zapamtite da smo na Bliskom istoku, gdje je veoma vruće. Možda nije dobra ideja tražiti da se skine košulja, posebno kada je jako sunčano, ali nije kraj svijeta.”

Voditelj je istakao da su izraelske snage oslobodile neke palestinske zatvorenike, nakon što je otkriveno da nisu povezani s pokretom Hamas, te da izraelska vojska nema pravo skidati odjeću s ljudi. Na pitanje voditelja da li je ovim postupkom prekršena Ženevska konvencija, Regev je odgovorio: “Fotografije nisu službeni materijal i način na koji se video proširio neophodno je ispitati, tako da Izrael ne može preuzeti odgovornost za ovo.”

Na ovaj odgovor voditelj je reagirao: “Ako se pokaže da je izraelska vojska snimila te prizore, onda to nema nikakve veze sa vrućinom na Bliskom istoku.”

Nakon što mu je voditelj nekoliko puta ponavljao pitanje o izraelskom kršenju Ženevske konvencije, Regev je rekao da nije upoznat sa međunarodnim pravom po ovom pitanju.

O kakvim prizorima je riječ

U četvrtak je Izraelska radiodifuzna korporacija objavila fotografije i videosnimak na kojima su deseci Palestinaca iz Pojasa Gaze, koje je – kako je navela – izraelska vojska uhapsila tokom racije na sjeveru Pojasa, odvodeći ih gole po hladnom vremenu u pritvor.

Na fotografijama i videosnimku vide se Palestinci kako sjede na ulici u donjem vešu, skupljeni od hladnoće s rukama na prsima, pritom okruženi brojnim izraelskim vojnicima.

Pokret Hamas je osudio hapšenje civila u Gazi od strane izraelske okupacione vojske, pritom im skidajući odjeću i fotografirajući, rekavši da je to “djelo plaćenika i terorističke policije koji ne poštuju nikakve vrijednosti, običaje i zakone”.

Od 7. oktobra izraelska vojska vodi razoran rat u Pojasu Gaze, koji je – prema zvaničnim palestinskim i UN-ovim izvorima – do subote uvečer prouzrokovao 17.700 mrtvih i 48.780 ranjenih, većinom djece i žena, kao i masovno uništavanje infrastrukture i humanitarnu katastrofu bez presedana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada