Parlament Francuske odbacio Macronov zakon o migraciji

Francuski predsjednik želi pokazati kako može biti strožiji po pitanju zakona i reda, ali istovremeno držati vrata Francuske otvorenim za strane radnike.

Zastupnici krajnje desne stranke Marine Le Pen i mnogi konzervativci udružili su snage kako bi odbacili zakon o migracijama (Reuters)

Francuska Narodna skupština odbacila je u ponedjeljak vladin prijedlog zakona o migracijama, što je iznenađujući ishod, koji predstavlja udarac nastojanjima predsjednika Emmanuela Macrona.

Zastupnici krajnje desne stranke Marine Le Pen, kao i mnogi konzervativci, udružili su snage kako bi odbacili zakon u parlamentu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Odbacivanje prijedloga ne znači da vlada mora odstupiti, niti signalizira kraj zakona o migraciji.

Vlada sada može odlučiti poslati ga nazad u Gornji dom parlamenta, poslati ga zajedničkom odboru senatora i zastupnika da pronađu kompromis, ili ga povući, što je malo vjerovatno.

Također može iskoristiti posebne izvršne ovlasti kako bi nametnula zakon bez glasanja.

Lakše deportiranje stranih kriminalaca

Nacrt zakona o migraciji ključna je tačka Macronovih pokušaja da pokaže kako može biti strožiji po pitanju zakona i reda i istovremeno držati vrata Francuske otvorenim za strane radnike.

Međutim, pošto nema većinu u parlamentu, nije uspio izraditi nacrt koji bi zadovoljio ljevicu ili desnicu.

Vlada je prijedlog zakona predstavila kao neophodan za lakše deportiranje stranih kriminalaca.

Jedna odredba uklanja zabranu protjerivanja onih migranata koji su u Francusku stigli prije 13. godine, što je bio slučaj s Čečenom rođenim u Rusiji koji je u oktoru ubio nastavnika.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada