Navaljni premješten iz zatvorske kolonije, ne zna se gdje je

Proces premještaja zatvorenika željeznicom preko velikog ruskog teritorija može potrajati sedmicama, a porodica ne može dobiti informacije sve dok ne stigne na odredište.

Osoblje kaznene kolonije IK-6 u gradu Melehovu obavijestilo je advokata da opozicioni vođa više nije među zatvorenicima (Reuters)

Ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni premješten je iz kaznene kolonije IK-6 u regiji Vladimir, istočno od Moskve, a njegovo trenutno boravište nije poznato, rekli su u ponedjeljak njegove pristalice i saveznici.

Saradnici Navaljnog neko vrijeme pripremaju se za njegov mogući premještaj u koloniju sa strožijim režimom, nakon što je u augustu osuđen na dodatnih 19 godina zatvora, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Navaljnijeva glasnogovornica Kira Jarmiš kazala je da je osoblje kaznene kolonije IK-6 u gradu Melehovu obavijestilo njegovog advokata da opozicioni vođa više nije među zatvorenicima.

Na društvenoj platformi X napisala je da “odbijaju kazati gdje su ga odveli”.

Sam proces premještaja zatvorenika željeznicom preko velikog ruskog teritorija može potrajati sedmicama, a u međuvremenu rodbina i porodica ne mogu dobiti informacije o tomu gdje se osoba nalazi i u kakvom je stanju sve dok ne stigne na odredište.

Od prošlog utorka advokati ne uspijevaju stupiti u kontakt s Navaljnijem.

Njegova saradnica Ljubov Sobol je prošle sedmice rekla kako njegove pristalice strahuju da će biti premješten u novu zatvorsku koloniju i da je “tajming” povezan s početkom predsjedničke izborne kampanje, u kojoj će Vladimir Putin zatražiti još jedan šestogodišnji mandat.

“Oni se toliko boje Navaljnija, čovjeka koji je u zatvoru, čovjeka kojem je limitirano pravo na dopisivanje, koji ne smije vidjeti članove svoje porodice… da su ga odlučili ukloniti što dalje od vanjskog svijeta u trenutku kada Putin namjeravaju ići po još jedan mandat da… ne bi dao neku izjavu”, kazala je Sobol.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada