Mađarska dobila izuzeće od novog paketa antiruskih sankcija EU-a

Mađarskoj naftnoj i plinskoj kompaniji Mol odobreno je da nastavi izvoziti rafiniranu rusku sirovu naftu na češko i hrvatsko tržište.

Bez plinovoda Mađarska i Slovačka ne bi bile adekvatno snabdjevene, jer je hrvatski tranzitni kapacitet ograničen, rekao je Peter Szijjarto (Reuters)

Mađarska je dobila izuzeće od odredbi novog paketa antiruskih sankcija Evropske unije i tako odbila prijetnje koje ugrožavaju njeno snabdijevanje energijom, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova te zemlje Peter Szijjarto.

Tokom pauze Vijeća za vanjske poslove EU-a u Briselu, na kojoj se raspravljalo o 12. paketu sankcija Rusiji, kazao je novinarima da je Mađarska produžila rok za ukidanje izuzeća za kupovinu ruske sirove nafte preko naftovoda Družba.

“Bez plinovoda Mađarska i Slovačka ne bi bile adekvatno snabdjevene, jer je hrvatski tranzitni kapacitet ograničen”, rekao je Szijjarto, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju MTI.

Ekonomski interes Mađarske

Prema njegovim riječima, Mađarska je osigurala produženje izuzeća koje je isteklo 5. decembra, omogućavajući mađarskoj naftnoj i plinskoj kompaniji Mol da nastavi izvoziti rafiniranu rusku sirovu naftu na češko i hrvatsko tržište.

Szijjarto je kazao da na paket sankcija neće biti uložen veto ako se ne podriva važan ekonomski interes Mađarske.

“Čini se da je Evropska komisija ovo prihvatila i da će nacrt prijedloga sankcija to uključiti“, rekao je on.

Svi prijedlozi sankcija koji se odnose na nuklearnu industriju su odbijeni, jer bi učinili nemogućim proširenje nuklearne elektrane Hungaris Paks, kazao je Szijjarto, napominjući da je to bilo ključno za energetsku sigurnost zemlje.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada