Le Monde: Izrael je pravo na samoodbranu pretvorio u pravo na sveuništenje

Strategija usmjerena na eliminaciju Hamasa pretvorila se u masovno ubijanje, bombardovanje bolnica, neimaštinu i izgladnjavanje stotina hiljada ljudi, piše Le Monde.

Gaza se svaki dan oprašta od velikog broja poginulih (AFP)

U novinama Le Monde navodi se da je SAD 8. decembra zagarantirao nastavak sprovođenja kazne na koju je Izrael osudio cijeli jedan narod, nakon što je odbacio nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a u korist “trenutnog humanitarnog prekida vatre”. Tako se u Gazi nastavila užasavajuća praksa ubijanja, ranjavanja i razaranja bez izgleda da će završiti.

U uvodniku novina ukazuje se na činjenicu da je pravo na samoodbranu postalo pravo na sveuništenje, u skladu sa objavom izraelskog ministra odbrane Yoava Gallanta da se Izrael suočava s “ljudskim životinjama te će se tako i odnositi prema njima”.

Strategija usmjerena na eliminaciju Islamskog pokreta otpora (Hamas) sada se, kako novine navode, pretvorila u masovno ubijanje, bombardovanje bolnica, neimaštinu i izgladnjavanje stotina hiljada ljudi.

‘Izrael izgubljen u masakru u Gazi’

U uvodniku pod naslovom Izrael izgubljen u masakru u Gazi navedeno je da se Palestinci, po izraelskom naređenju, tjeraju kao stoka iz jednog dijela Pojasa Gaze u drugi, a uzvici agencija UN-a, koje ulažu impresivne napore, odjekuju u praznini.

Le Monde navode da ovaj masakr bez presedana nije opravdan jer su njegovi dosadašnji rezultati još uvijek daleko od deklariranog cilja eliminacije Hamasa. Ističu da poraz Izraela u ovom ratu nije iznenađenje jer se više od pola stoljeća, i prije 7. oktobra, ne snalazi u borbi protiv ovog pokreta. Izrael odstupa od zakona razarajući time sam sebe, a SAD ga u tome ne sprečava.

Novine u zaključku pravdaju američkog predstavnika u Ujedinjenim nacijama da koristi pravo veta na rezoluciju za prekid vatre u Gazi, jer bi primirje “posijalo sjeme budućeg rata”, postavljajući pitanje da li Washington vjeruje da bi nastavak bombardovanja Gaze od strane Izraela bez zaštite civila mogao rezultirati nečim drugim osim mržnje, koja se ne gasi na ovoj krvavoj zemlji?

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada