Izraelski analitičari: Netanyahu, porodica i ministri ne smiju napustiti svoje domove

Rat u stambenim područjima ima svoju cijenu, za koju vjerujem da će se proučavati, kaže Kobi Sinkler, vojni analitičar.

U Izraelu traje polemika o političkoj budućnosti premijera Benjamina Netanyahua. (Reuters)

Posljednjih sati velika pažnja medija u Izraelu bila je usmjerena na procjenu učinka vojske u ratu u Pojasu Gaze, s povećanjem broja mrtvih i ranjenih unutar njenih redova.

Dijaloške emisije također se bave efektima rata i pitanjem zarobljenika u Pojasu, ali i političkom budućnošću premijera Benjamina Netanyahua.

Hebrejski mediji fokusirali su se na sve veći broj smrtnih slučajeva unutar vojske, kao i na vidnu rezerviranost vlade prema objavljivanju njihovog broja, kojeg, prema voditelju Kanala 14, mediji uglavnom izbjegavaju spominjati.

“Nismo ni na turneji, ni u bici, već u dugom i teškom ratu, koji ima veoma visoku cijenu”, kaže penzionirani oficir Yaakov Borowski.

Kobi Sinkler, vojni analitičar na Kol Hai radiju, rekao je da su vojne snage dok su bile u jednoj kući u Gazi primjetile diverzanta otpora.

‘Imamo 2.000 vojnika s različitim invaliditetima’

Poduzete su mjere i poslan je helikopter Apache, koji je bio u njihovoj blizini kako bi likvidirao diverzante, ali je greškom raketirao kuću u kojoj su se nalazili vojnici.

“Rat u stambenim područjima ima svoju cijenu, za koju vjerujem da će se proučavati, jer su posljedice teške i treba ih analizirati”, dodao je.

Gadi Yarkoni, šef Regionalnog vijeća u naselju Eshkol, za Kanal 13 je kazao da Izrael kod snaga otpora ima 137 kidnapiranih osoba (zarobljenika i zatočenika) i 1.347 poginulih u jednom danu, pored velikog broja vojnika koji su pali tokom bitki, čiji broj je nepoznat.

“Imamo 2.000 vojnika koji imaju različite invaliditete i svaki od njih ima porodicu”, dodao je.

Što se tiče mišljenja Izraelaca o vladi, Tzivi Ovdia, dopisnik za politička pitanja Kanala 13, rekao je da 72 posto Izraelaca smatra da premijer treba podnijeti ostavku.

“Manji dio njih smatra da Netanyahu treba podnijeti ostavku odmah, dok najveći broj smatra da bi morao podnijeti ostavku nakon završetka rata”, dodao je.

Ovdia je kazao da je stanje “dramatično i bez presedana i da traje već duže vrijeme, jer ga Netanyahu nije uspio promijeniti“.

Politički analitičar Guy Bilge rekao je za Kanal 12 da Netanyahu, njegova supruga, sin i ministri njegove vlade “ne smiju napustiti svoje kuće.

“Netanyahu je prošle sedmice izašao u sportsku šetnju u blizini svoje kuće u Cezareji i komšija ga je strašno uvrijedio.”

“Imamo videosnimke ovog incidenta, ali su nas zamolili da ih ne objavljujemo”, dodao je.

Bivši šef Mossada: Izrael je izdao svoje građane

Što se tiče stava o sporazumu o razmjeni, bivši šef Mossada Tamir Pardo kazao je za Kanal 12 da je sigurnosno vodstvo Izraela od početka “zanemarivalo pitanje talaca i da je od prvog trenutka rata bilo zaokupljeno uništavanjem Islamskog pokreta otpora Hamas i njegovim razoružavanjem”.

“Svi ovi ciljevi su idealni u borbi, no, vidjeli smo da je oslobađanje talaca bilo drugorazredno pitanje, a ne primarni cilj rata… Vlada i sigurnosni aparat su zapostavili, čak i izdali, građane Izraela. Iznevjerili su osnovni sporazum s njima”, rekao je.

“Da li smo ikada upitali Hamas šta želi u zamjenu za sutrašnji povratak svih kidnapiranih ljudi? Jesmo li ga pitali?”, dodao je Pardo.

Kada ga je novinar Kanala 12 upitao da li bi prihvatio zaustavljanje rata u zamjenu za povratak svih koji su u rukama otpora, Bardo je odgovorio potvrdno.

“Svakako, jer je prioritet da se oni vrate”.

Izvor: Al Jazeera