Zvaničnik: Kineska obalna straža napala filipinske brodove

Kinesko plovilo je vodenim topovima gađalo dva filipinska broda za snabdjevanje i pogodilo ih, tvrdi filipinski zvaničnik.

Ovo je drugi incident između filipinskih i kineskih brodova od oktobra u blizini nenaseljenog plitkog područja unutar filipinske ekskluzivne ekonomske zone (Reuters)

Zvaničnik filipinske obalne straže u nedjelju je optužio Kinu da je ispalila vodene topove i pogodila filipinske brodove za snabdijevanje u Južnom kineskom moru, pri čemu je jedan od brodova pretrpio “ozbiljno oštećenje motora”.

Jay Tarriela, glasnogovornik obalne straže, objavio je na platformi X da je kineska obalna straža u Južnom kineskom moru “vodenim topovima gađala” dva filipinska broda za snabdijevanje Unaizah Mae 1 i M/L Kalayaan, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

“M/L Kalayaan pretrpio je ozbiljno oštećenje motora. Suprotno dezinformacijama kineske obalne straže, UM1 je udario CCG brod”, rekao je Tarriela na platformi X.

Duga historija pomorskih sporova

To je drugi incident između filipinskih i kineskih brodova od oktobra u blizini nenaseljenog plitkog područja unutar filipinske ekskluzivne ekonomske zone.

Manila i Peking imaju dugu historiju pomorskih sporova u Južnom kineskom moru kroz koje svake godine prođe roba vrijedna milijarde dolara.

Peking polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more, uključujući vode i otoke u blizini obala svojih susjeda i ignorira odluku međunarodnog suda iz 2016. da to nema pravne osnove.

Izvor: Agencije