WSJ: Bidenov rejting na najnižem nivou do sada

Bidena trenutno podržava 43 posto birača, dok je za Donalda Trumpa 47 posto anketiranih.

Demokrate sve više upozoravaju da je Trumpov povratak moguć (Reuters)

Američki predsjednik Joe Biden prvi put zaostaje za Donaldom Trumpom, pokazala je nova anketa The Wall Street Journala o predsjedničkim izborima 2024. godine.

Prema pisanju američkog lista, Bidenov rejting je trenutno na najnižem nivou otkako je izabran za predsjednika i podržava ga 43 posto birača, dok je za Trumpa 47 posto anketiranih.

Vodstvo republikanca i bivšeg američkog predsjednika povećava se na šest procentnih poena kada se dodaju potencijalni nezavisni kandidati koji zajedno imaju oko 17 posto podrške.

Najpopularniji među njima je Robert Kennedy Jr. za kog bi glasalo osam posto ispitanika.

Nezadovoljstvo Bidenom je sveprisutno u novoj anketi, piše američki list i navodi da samo 23 posto glasača kaže da im je Bidenova politika lično pomogla, dok 53 posto navodi da im je predsjednikova politika naškodila.

Zabrinutost demokrata

Nasuprot tome, oko polovina birača kaže da im je Trumpova politika u vrijeme kada je bio predsjednik lično pomogla, dok više od 37 posto kaže da im je naštetila.

Rezultati istraživanja predstavljaju novi šok za Bidena i njegove demokrate, od kojih neki otvoreno iskazuju zabrinutost da taj 81-godišnjak sposoban pobijediti na izborima i biti predsjednik još četiri godine.

Istovremeno, demokrate sve više upozoravaju da je Trumpov povratak moguć, a prema njihovim riječima, njegov drugi predsjednički mandat bi predstavljao opasnost po američku demokratiju, prenio je Tanjug.

Izvor: Agencije