Vojska: Francuska fregata oborila dronove iznad Crvenog mora

Incident se dogodio nakon što su pobunjenici Husi zaprijetili da će spriječiti prolaz brodova povezanih s Izraelom ako pomoć ne bude puštena u Gazu.

Presretanja su se dogodila u subotu navečer oko 110 kilometara od jemenske obale (AFP)

Francuska fregata oborila je dvije bespilotne letjelice iznad Crvenog mora za koje je vjerovala da su se približavale s obale Jemena, prema objavi francuske vojske.

“Presretanje i uništavanje ove dvije identificirane prijetnje” kasno u subotu izvela je fregata Languedoc, koja djeluje u Crvenom moru, rekao je glavni štab u saopćenju za javnost u nedjelju.

Presretanja su se dogodila u subotu navečer oko 110 kilometara od jemenske obale, dodaje se.

Jemenski pobunjenici Husi koje podržava Iran u subotu su zaprijetili da će napasti sve brodove koji idu prema izraelskim lukama osim ako hrana i lijekovi ne budu dopušteni u opkoljeni Pojas Gaze, koji je razoren nakon više od dva mjeseca izraelskog bombardiranja.

Husi su rekli da svi “brodovi povezani s Izraelom ili koji će prevoziti robu u izraelske luke” nisu dobrodošli u Crveno more, vitalni kanal za globalnu trgovinu, koji je povezan sa Suecim kanalom.

“Upozoravamo sve brodove i kompanije da ne posluju s izraelskim lukama”, rekla je grupa u saopćenju.

Pojačane napetosti u Crvenom moru

Najnovije upozorenje dolazi usred pojačanih napetosti u Crvenom moru i okolnim vodama nakon niza pomorskih napada Husa od početka izraelskog rata u Gazi 7. oktobra.

Prošle sedmice, jemenska grupa napala je dva broda u blizini jemenske obale, uključujući brod pod zastavom Bahama, tvrdeći da su u vlasništvu Izraela.

A prošlog mjeseca, pobunjeničke snage zaplijenile su Galaxy Leader, teretni brod povezan s Izraelom.

U nedavnoj izjavi na društvenim mrežama, pobunjenici su rekli da će “spriječiti prolaz brodovima koji idu prema cionističkom entitetu” ako humanitarna pomoć ne bude dopuštena u Gazu.

Osim pomorskih napada, Husi su pokrenuli i niz napada bespilotnim letjelicama i projektilima ciljajući Izrael nakon izraelskog bombardiranja Gaze.

Američki razarač oborio je tri bespilotne letjelice koje su došle iz Jemena prošle sedmice dok su pružale pomoć komercijalnim brodovima u Crvenom moru, prema Washingtonu.

Izrael ‘neće prihvatiti pomorsku opsadu’

SAD je osudio “direktnu prijetnju” pomorskoj sigurnosti.

Izraelski savjetnik za nacionalnu sigurnost Tzachi Hanegbi rekao je da njegova zemlja neće prihvatiti “pomorsku opsadu”, ističući da je premijer Benjamin Netanyahu zatražio od američkog predsjednika Joea Bidena i evropskih čelnika da preduzmu mjere za rješavanje situacije.

“Ako se svijet ne pobrine za to”, upozorio je Hanegbi na izraelskoj televiziji Channel 12, “mi ćemo preduzeti akciju da uklonimo pomorsku opsadu”.

Grupe povezane s Iranom na Bliskom istoku, poput Hezbollaha u Libanonu i naoružanih grupa u Siriji i Iraku, gađale su američke objekte od početka izraelskog bombardiranja Gaze.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada