U brojkama: Sposobnosti i sastav izraelske okupacione vojske

Izrael, osim ljudskih resursa, posjeduje i ogromnu i modernu vojnu opremu.

Izrael je 2022. godine potrošio više od 23,4 milijarde dolara na vojsku i naoružanje (EPA)

Izrael ima jednu od najvećih armija na svijetu, pogotovo kada je riječ o vojnoj opremi. Oslanja se na svoju ogromnu vojnu moć kako bi sačuvao svoj utjecaj u regiji, koristeći značajnu podršku Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kako u finansijskom tako i u vojnom smislu.

Podaci Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) pokazuju da Izrael, osim ljudskih resursa, posjeduje i ogromnu i modernu vojnu opremu.

Broj izraelskih vojnika u redovnom sastavu vojske, mornarici i paravojnim formacijama iznosi 169.500, pored 465.000 vojnika u rezervnom sastavu.

Obavezu služenja vojnog roka u Izraelu imaju sve osobe koje napune 18 godina: muškarci služe 36 mjeseci, a žene 24 mjeseca.

Ogromna količina oružja i opreme

Izrael ima ogromnu i modernu vojnu opremu te poseduje: više od 2.200 tenkova, 530 artiljerije različitih tipova i sposobnosti, 339 borbenih lovaca, uključujući 309 borbenih jurišnih aviona različitih tipova, poput: F-16, F-15, F35. Posjeduje i helikoptere, između ostalog i jurišne helikoptere Apache, a ima i pet podmornica i 49 borbenih i patrolnih brodova.

Izrael ima sistem zračne odbrane Željezna kupola (Iron Dome) napravljen za presretanje i uništavanje raketa kratkog dometa. Ovaj sistem je uspostavljen uz pomoć SAD-a i razvijen je 2006. godine nakon rata u Libanu, kada je libanski Hezbollah ispalio hiljade raketa prema Izraelu. Sistem Željezna kupola je raspoređen 2011. godine.

Izrael ima sistem zračne odbrane Željezna kupola (Iron Dome) napravljen za presretanje i uništavanje raketa kratkog dometa (Reuters)

Nuklearno oružje: Iako ne priznaje da posjeduje nuklearno oružje, Izrael ima rakete Jericho i avione koji mogu nositi nuklearne bojeve glave.

Prema podacima Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), Izrael je 2022. godine potrošio više od 23,4 milijarde dolara na vojsku i naoružanje. To znači da je na vojsku potrošio 4,5 posto bruto domaćeg proizvoda, što je deseto najveće izdvajanje na vojnu potrošnju u svijetu.

U proteklih deset godina izraelski vojni izvoz počeo je da premašuje obim uvoza, a izvozi u više od 35 zemalja, prije svega u Indiju, Azerbejdžan, Filipine, SAD i Vijetnam. Vrijednost izvoza iznosi 3,2 milijarde dolara.

Od 1946. godine 263 milijarde dolara pomoći SAD-a

U periodu između 2018. i 2022. Izrael je uvezao oružja u vrijednosti 2,7 milijardi dolara, od čega je tri četvrtine iz SAD-a, a ostatak iz Njemačke.

Izrael spada u najveće primaoce američke vojne pomoći, budući da je od 1946. do danas primio američku pomoć u vrijednosti od 263 milijarde dolara.

Američka i izraelska vojska također sarađuju u zajedničkim vojnim vježbama, programima razvoja tehnologije i odbrambenim projektima.

Američko vojno finansiranje Izraela u 2023. godini premašilo je 3,8 milijardi dolara, kao dio rekordnog ugovora vrijednog 38 milijardi dolara na 10 godina, potpisanog u vrijeme bivšeg američkog predsjednika Baracka Obame, 2016. godine.

Izvor: Al Jazeera