Novi argentinski predsjednik Javier Milei položio zakletvu

Novi predsjednik, pristalica Donalda Trumpa, obećava šok terapiju kako bi se uticalo na smanjenje javne potrošnje.

Javier Milei je ekonomist bez iskustva u izvršnoj vlasti (Reuters)

Ekscentrični krajnje desni populist Javier Milei u nedjelju je postao novi predsjednik Argentine, položivši zakletvu nakon što je u utrku ušao kao autsajder te nakon tri predizborne sedmice ostvario upečatljivu izbornu pobjedu s obzirom na činjenicu da je u politiku ušao prije jedva dvije godine.

Dvanaesti predsjednik Argentine od ponovnog povratka demokratije u tu zemlju prije 40 godina, Javier Milei je položio zakletvu u parlamentu “u ime Boga, domovine i svetih evanđelja”, zaklevši se na “lojalnost i domoljublje”.

Zatim su mu pomoćnici preko ramena stavili plavo-bijelu predsjedničku lentu, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Nakon kratke ceremonije Milei je održao prvi govor u funkciji predsjednika, ali ne pred parlamentarnim zastupnicima, kako nalaže tradicija, već sa stepenica zgrade parlamenta pred hiljadama ljudi koji su se okupili na velikom trgu ističući argentinske zastave i dresove argentinske nogometne reprezentacije.

Izrazito protuustavna politika

Milei je ekonomist bez iskustva u izvršnoj vlasti, koji je godinama bio najpoznatiji kao popularni polemičar u televizijskim emisijama, a argentinsku je politiku u kratkom vremenu uspio okrenuti naglavačke.

Sam je priznao da je veliki obožavatelj Donalda Trumpa, a njegova izrazito protuustavna politika i jest najsličnija upravo Trumpovoj i onoj bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara te se može definirati kao najprizemniji desni populizam i ultrakonzervatizam, ocijenio je nedavno Financial Times.

Dana 19. novembra pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora svoga protivnika, centrističkog ministra ekonomije u odlasku Sergia Masse sa 55,6 posto glasova.

Treća po veličini ekonomija u Latinskoj Americi, suočeno sa hroničnom inflacijom (čak 143 posto u godini), strukturalnim dugom i sa 40 posto siromašnih, Argentina se priprema za bolne prilagodbe u predstojećim sedmicama, dok novi predsjednik obećava šok terapiju kako bi se uticalo na smanjenje javne potrošnje.

Izvor: Agencije