Ministar: SAD preko trećih strana kupuje iransku tešku vodu

Zapadni dužnosnik rekao mi je da najkvalitetnija teška voda proizvedena u cijelom svijetu dolazi iz Irana, kaže šef iranske diplomatije, Hossein Amir-Abdollahian.

Nuklearni sporazum gubi svoje prednosti kako napredujemo, govori iranski ministar (Reuters)

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian izjavio je da SAD, uprkos sankcijama koje je uveo Iranu, preko trećih strana kupuje iransku tešku vodu, koja se koristi u nuklearnim reaktorima.

Govoreći u glavnom gradu Teheranu, Abdollahian je rekao da su, uprkos američkim sankcijama, najrazvijenija područja u zemlji sektori raketa i nuklearne energije, objavila je poluslužbena novinska agencija Tesnim.

“SAD kupuje iransku tešku vodu preko posrednika. Zapadni dužnosnik rekao mi je da najkvalitetnija teška voda proizvedena u cijelom svijetu dolazi iz Irana”, rekao je Abdollahian, prema Anadoliji.

Bez napretka u oživljavanju sporazuma

Abdollahian je također naveo kako nije postignut nikakav napredak u oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji je propao nakon jednostranog povlačenja SAD-a 2018.

“Od početka smo rekli da nećemo prelaziti crvene linije. Imamo dokument pred sobom i nismo se vratili na dogovor tako da je druga strana uzela u obzir naše crvene linije. Nuklearni sporazum gubi svoje prednosti kako napredujemo. Nećemo se ugurati u uski tunel nuklearnog sporazuma”, rekao je Abdollahian.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada