Vojni ekspert: Dešavanja na terenu ukazuju da će se bitke u Gazi proširiti

Prema Al-Duwairiju, podrška naroda tokom procesa razmjene zatvorenika pokazuje da sva razaranja i ubistva koja je izazvao Izrael nisu narušila popularnost Hamasa.

Stručnjak smatra kako bitka na jugu neće biti poput one na sjeveru, jer se sjever sastoji od zgusnutih naseljenih oblasti, dok su oblasti na jugu raštrkane (Reuters)

Vojni stručnjak general-major Fayez al-Duwairi rekao je da je proces predaje zatočenika na Palestinskom trgu, u gradu Gaza, poruka da Izrael neće ostati na teritoriji u koju uđe. Time naglašava da je ono što se dešava na terenu pokazatelj da je druga faza rata neminovna.

Al-Duwairi je, u analizi za Al Jazeeru, objasnio da su okupacione snage ranije ušle u centar grada Gaze, područje gdje je izvršena razmjena zatvorenika, ali ih je otpor prisilio na odlazak, što znači da je u stanju prisiliti izraelske snage da se povuku.

Prema Al-Duwairiju, podrška naroda tokom procesa razmjene zatvorenika pokazuje da sva razaranja i ubistva koja je izazvao Izrael nisu narušila popularnost Islamskog pokreta otpora (Hamas). Stanovnici nisu napuštali svoje domove, uprkos svemu što se dešavalo, i prisilno raseljavanje za njih ne dolazi u obzir.

Kršenja primirja koja su se dogodila u četvrtak u vidu lansiranja projektila s mora i pucanja na jednog od novinara u Gazi, Al-Duwairi je objasnio željom da se „pokaže snaga i pošalju poruke da je primirju uskoro kraj“.

Opkoljavanje i prodor

Komentirajući prisustvo velikog broja izraelske mašinerije u naseljima oko Pojasa Gaze, Al-Duwairi je rekao da su to snage koje, najvjerovatnije, nisu učestvovale u prvoj fazi kopnene bitke, koje su došle kao pojačanje, i to zbog mogućeg napada na jug Pojasa.

Al-Duwairi smatra da je prisustvo ovih snaga dokaz da se druga faza rata možda neće zadržati samo na sjeveru, da će se proširiti na jug kako snage ne bi morale zakoračiti u bitku u centru Pojasa.

Međutim, bitka na jugu neće biti poput one na sjeveru, jer se sjever sastoji od zgusnutih naseljenih oblasti, dok su oblasti na jugu raštrkane, što znači da će se borba na jugu zasnivati na opkoljavanju i prodoru, kaže vojni stručnjak.

Izvor: Al Jazeera