Trump nema predsjednički imunitet protiv tužbi zbog napada na Capitol

Napad na Capitol, koji je uslijedio nakon Trumpovog govora na skupu ispred Bijele kuće, rezultirao je povredom više od 140 policajaca te nekoliko smrtnih slučajeva.

Američki zakonodavci optužili su bivšeg predsjednika Trumpa da je potaknuo gomilu svojih pristalica da 6. januara 2021. napadnu američki Capitol (Reuters)

Apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država donio je odluku po kojoj bivši predsjednik Donald Trump nema predsjednički imunitet protiv tužbi vezanih za pobunu 6. januara nakon izbora 2020. godine, prenosi Tanjug pozivajući se na CNN.

Ta odluka će imati značajne implikacije za nekoliko slučajeva protiv Trumpa u Saveznom sudu u Washingtonu kada su u pitanju prethodni predsjednički izbori u Americi, na kojima Trump ima namjeru vratiti se u Bijelu kuću.

Trumpov govor potaknuo nasilje

Američki zakonodavci optužili su bivšeg predsjednika Trumpa da je potaknuo gomilu svojih pristalica da 6. januara 2021. napadnu američki Capitol, u posljednjem pokušaju da ostane na vlasti dok je Kongres službeno potvrđivao njegov izborni poraz.

Napad na Capitol, koji je uslijedio nakon Trumpovog govora na skupu ispred Bijele kuće, rezultirao je odgodom potvrde Bidenovog izbora, povredom više od 140 policajaca te nekoliko smrtnih slučajeva.

Nakon napada na Capitol uhapšeno je i optuženo više od 1.100 osoba. Više od polovine njih osuđeno je, uglavnom na stroge zatvorske kazne.

Izvor: Agencije