Mediji: Ruski general poginuo od mine u Ukrajini

General-major Vladimir Zavadski (45) bio je zamjenik komandanta 14. armijskog korpusa u trenutku smrti.

Smatra se da je najmanje šest ruskih generala do sada izgubilo život od početka invazije Moskve na Ukrajinu (Reuters - Ilustracija)

Ruski general poginuo je u eksploziji mine u Ukrajini, navelo je nekoliko prokremaljskih izvora, a prenosi BBC na koji se poziva Hina.

General-major Vladimir Zavadski (45) bio je zamjenik komandanta 14. armijskog korpusa u trenutku smrti, navode izvori. Smatra se da je najmanje šest ruskih generala do sada izgubilo život od početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022.

Rusko Ministarstvo odbrane ne navodi ni riječi o incidentu, a postoje protivrječni izvještaji o tome gdje se incident dogodio.

Ministarstvo do sada nije spominjalo smrt visokih oficira, čak ni nakon što su bliski rođaci javno progovorili o njima.

Izvještaji govore da je general-major Zavadski stradao u srijedu poslijepodne. Nije jasno gdje se incident dogodio, ali se smatra da je njegova jedinica u to vrijeme bila u ukrajinskoj regiji Herson.

Elitna tenkovska divizija

Prije sadašnje dužnosti Zavadski je bio komandant elitne tenkovske divizije Kantemirovski, bazirane izvan Moskve. Ako se potvrde navodi o smrti general-majora Zavadskog, on će biti sedmi ruski general za kojeg se zna da je poginuo u sukobu.

Potvrđeno je da su četiri generala poginula u prva četiri mjeseca rata, a još dvojica u ljeto ove godine.

Nedavno je general pukovnik Oleg Cokov ubijen u napadu na hotel u kojem su bili smješteni ruski vojni komandanti u Berdjansku, na okupiranoj južnoj obali Ukrajine.

Ukrajinski izvori izvještavali su o još sedam smrtnih slučajeva ruskih generala, ali je u međuvremenu dokazano da su najmanje trojica još živi.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada