Nastavak ispaljivanja Al-Qassamovih raketa je ‘tajna koja se ne može otkriti’

Izrael pati od fobije od Hamasa jer nije uspio u svom vojnom pohodu, kaže vojni ekspert Fayez Al-Duwairi.

Operaciju 'Potop Al-Aksa' vojni stručnjak je okarakterisao kao prekretnicu u ovom ratu (Reuters)

Kontinuirano ispaljivanje raketa iz Gaze od strane boraca Brigada Al-Qassam – vojnog krila Islamskog pokreta otpora (Hamas) – vojni i strateški stručnjak general Fayez Al-Duwairi smatra “tajnom koja se ne može otkriti”. Operacija “Potop al-Aksa”, navodi on, “razotkriva dvije dimenzije: političku i vojnu”.

Al-Duwairi je, u prilogu za kanal Al Jazeeru u kojem je analizirao vojna dešavanja, izjavio da je konstantno ispaljivanje raketa iz Gaze nakon 33 dana rata, uprkos intenzitetu bombardovanja i vatre, “tajna Brigada Al-Qassam koja se ne može otkriti”, tvrdeći da brigade i dalje kontroliraju bitku “kada i kako žele”.

Operaciju “Potop Al-Aksa” vojni stručnjak je okarakterisao kao prekretnicu u ovom ratu, nakon što su stavovi arapskih i zapadnih zemalja postali jasni, jer se “kozmetikom ne može prekriti realnost”.

Kada je riječ o vojnoj dimenziji, strateški stručnjak objašnjava ju kao razotkrivajuću, jer je pokazala slabe tačke i nemoć izraelske vojske, nakon 70 godina postojećeg uvjerenja da je ona nepobjediva. Svijetu je postalo jasno da je vojna doktrina ove vojske zasnovana na genocidu, kriminalu i prisilnom raseljavanju te da je to “vojska najnižeg morala”.

‘Fobija od Hamasa’

Nastavio je objašnjavajući da je Izrael pokazao svoju slabost, zbog čega mu je “Zapad priskočio u pomoć slanjem nosača aviona, podmornica i dronova” te da je glavna slabost Tel Aviva “fobija od Hamasa” jer nije uspio u svom vojnom pohodu.

O dešavanjima na terenu Al-Duwairi je rekao da je bitka na sjeveru Pojasa Gaze postala iscrpljujuća, nanoseći gubitke okupacionoj vojsci, koja je glavne napore usmjerila ka naselju Sheikh Ajlin na jugozapadu grada Gaze kako bi nadomjestila neuspjeh na sjevernom frontu.

Opisao je prizor Brigada Al-Quds – vojnog krila Islamskog džihada – u kojem jedan od boraca korača stotinjak metara, a potom na nevjerovatan način gađa tenk “Merkava 4” koji je rijedak u specijalnim i profesionalnim snagama širom svijeta.

Novi oklopni transporteri

Vojni stručnjak je spomenuo novi izraelski oklopni transporter “EITAN”, rekavši da je “na 8 točkova, mase 35 tona, oklopa otpornog na metke, dostiže brzinu 90 kilometara na sat, opremljen topom koji se okreće 360 stepeni”.

Pojašnjava da se ubraja u novu generaciju vozila, koji su najboljeg oklopa, najsigurniji, tehnološki najopremljeniji te sposobni da sruše projektile, ali dodaje da nisu ranije testirani u ratu u Gazi.

O zahtjevu Izraela za nabavku 200 američkih samoubilačkih dronova “SWITCH BLADE 600”, vojni stručnjak je rekao da ti dronovi uništavaju i ljude i tenkove jer nose eksplozivnu municiju, a lansiraju se sa zemlje.

Za njihovu upotrebu u ratu u Gazi, Al-Duwairi je rekao da ih okupaciona vojska želi zbog tunela ili u slučaju otkrivanja sabirnih tačaka vojske, ukazujući na njihovu borbenu ulogu usmjerenu protiv tradicionalnog načina ratovanja.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada