Trumpovi rivali obećali podržati Izrael na trećoj republikanskoj debati

Rivali Donalda Trumpa za republikansku predsjedničku nominaciju obećavaju bezuvjetnu podršku Izraelu napadajući način na koji se demokratski predsjednik Joe Biden nosi s krizom.

Po treći put, bivši predsjednik Donald Trump nije se pojavio na debati svoje stranke, već je održao politički skup u blizini (Reuters)

Rivali Donalda Trumpa za republikansku predsjedničku nominaciju oštro su govorili o sukobu Izraela i Hamasa na raspravi u srijedu, obećavajući bezuvjetnu podršku Izraelu i napadajući način na koji se demokratski predsjednik Joe Biden nosi s krizom.

Na pitanje kakvu bi poruku poslao izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, guverner Floride Ron DeSantis odgovorio je: “Rekao bi Bibiju (Netanyahu): ‘Završi posao jednom zauvijek s ovim koljačima Hamasom, oni su teroristi'”.

Nikki Haley, bivša ambasadorica SAD-a pri UN-u, koja je fokus u kampanji stavila na svoje iskustvo u vanjskoj politici, kritikovala je Bidena jer je vršio pritisak na Izrael da razmotri humanitarne pauze.

“Posljednje što trebamo učiniti je reći Izraelu šta da radi”, rekla je.

“Jedino što bismo trebali učiniti je podržati ih i eliminisati Hamas”, dodala je.

Scott poziva na direktne napade na Iran

Senator iz Južne Karoline Tim Scott rekao je da bi Biden trebao izvršiti direktne napade na Iran, sponzora Hamasa, u znak odmazde za napade proiranskih snaga u Siriji i Iranu na američku vojsku.

Nekoliko sati ranije Washington je objavio da je američka vojska izvela udare na skladište oružja u Siriji za koje je Pentagon rekao da su ga koristile iranske snage.

“Ako želite nešto promijeniti, ne možete samo nastaviti s napadima na skladišta u Siriji”, rekao je.

“Zapravo morate odsjeći glavu zmije. Glava zmije je Iran, a ne samo njegovi posrednici”, dodao je.

Trump se ponovo nije pojavio

Po treći put, bivši predsjednik Donald Trump nije se pojavio na debati svoje stranke, već je održao politički skup u blizini, gdje je ponovno sugerisao da bi Republikanska stranka trebala otkazati buduće rasprave.

“Vrijeme je da republikanski establišment prestane gubiti vrijeme i resurse”, rekao je Trump, dodavši da rasprava “nije bila gledljiva”.

Vivek Ramaswamy, koji je naklonjen izolacionističkom pristupu vanjskoj politici, rekao je da će prekinuti pomoć Ukrajini, a ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog nazvao je “komičarem u kargo hlačama”.

Osim što su se zalagali za snažniju reakciju u inostranstvu, kandidati su obećali kazniti simpatizere Hamasa kod kuće.

Upitan o propalestinskim skupovima koji su se proširili univerzitetskim kampusima, Scott je rekao da će uskratiti federalno finansiranje za sve univerzitete koji ne uspiju spriječiti antisemitizam.

DeSantis je obećao deportovati sve strane studente koji izraze podršku Hamasu.

“Ako ste ovdje sa studentskom vizom kao strani državljanin i imate zajednički cilj s Hamasom, poništavam vam vizu i šaljem vas kući”, rekao je.

Kandidati napali Bidena

Dan nakon što su demokrate i grupe za zaštitu prava na pobačaj pobijedili na nekoliko referenduma o pobačaju, republikanci su pokušali formulisati pobjedničku poruku o pitanju koje muči stranku otkako je Vrhovni sud SAD-a pod vodstvom konzervativaca prošle godine ukinuo pobačaj kao pravo u cijelom SAD-u.

Sada o tome odlučuju savezne države.

Scott je rekao da bi podržao saveznu zabranu pobačaja poslije 15. sedmice trudnoće, dok je Haley primijetila da takav zakon ne može proći kroz Senat.

DeSantis, koji je ove godine zabranio u Floridi pobačaj nakon šeste sedmice trudnoće, nije se osvrnuo na savezni zakon, ali je rekao da se zalaže za “kulturu života”.

Kandidati su napali Bidena zbog njegovog upravljanja privredom, tvrdeći da je njegov fokus na klimatske promjene usporio rast.

Izvor: Agencije