SAD tvrdi da Rusija finansira dezinformacijsku kampanju u Latinskoj Americi

SAD su optužile Rusiju za financiranje dezinformacijske kampanje diljem Latinske Amerike koja medije hrani propagandom i lažnim vijestima.

"Čini se da je krajnji cilj Kremlja sakriti svoju propagandu i dezinformacije preko lokalnih medija na način koji djeluje prirodno stanovništvu Latinske Amerike", stoji u saopćenju američkog State Departmenta
"Čini se da je krajnji cilj Kremlja sakriti svoju propagandu i dezinformacije putem lokalnih medija na način koji djeluje prirodno stanovništvu Latinske Amerike", stoji u saopćenju američkog State Departmenta (Getty Images)

Sjedinjene Američke Države optužile su Rusiju za finansiranje dezinformacijske kampanje diljem Latinske Amerike koja medije hrani propagandom i lažnim vijestima, a koje je svrha oslabiti podršku Ukrajini i ojačati protuameričke stavove te protivljenje NATO-u, javlja Hina.

“Čini se da je krajnji cilj Kremlja sakriti svoju propagandu i dezinformacije putem lokalnih medija na način koji djeluje prirodno stanovništvu Latinske Amerike”, stoji u saopćenju američkog State Departmenta.

Ruska ambasada je američke tvrdnje nazvala “neutemeljenima” elektroničkom poštom kasno u utorak.

SAD, dodaje ambasada, “nama pripisuje korištenje svoje omiljene metode – upletanje u unutrašnje političke procese nezavisnih država. Razlog za ovo je jednostavan: SAD gubi popularnost u ovoj regiji”.

Rusija koristi medijske kntakte

Saopćenje State Departmenta najnoviji je pokušaj Washingtona da se suprotstavi onome što naziva ruskim korištenjem dezinformacija radi promoviranja vanjskopolitičkih ciljeva Kremlja.

SAD je 20. oktobra objavio obavještajnu procjenu, koja je poslana na adrese više od stotinu vlada, u kojoj se tvrdi da se Moskva koristi špijunima, društvenim mrežama i ruskim državnim medijima kako bi potkopavala povjerenje javnosti u integritet demokratskih izbora.

Saopćenje kaže da Rusija koristi medijske kontakte u Argentini, Boliviji, Čileu, Kolumbiji, Kubi, Meksiku, Venezueli, Brazilu, Ekvadoru, Panami, Paragvaju, Peruu i Urugvaju kako bi širila dezinformacije radi oslabljivanja podrške za ukrajinsku borbu protiv ruske invazije i jačanja protuameričkih stavova te protivljenja NATO-u.

“Kampanjom manipuliranja informacijama” koordiniraju tri ruske organizacije, Agencija za društveni dizajn (SDA), Institut za internetski razvoj i Structura, ističe se u saopćenju. Ono ih je nazvalo tvrtkama za “kupovinu utjecaja” koje su preuzele lokalne medije i influencere u Latinskoj Americi.

Sadržaji kreirani u Rusiji šalju se novinarima

Evropska unija u julu je uvela sankcije za SDA i Structuru, optuživši ih za širenje propagande u korist ruskog rata protiv Ukrajine.

Skupine u Rusiji stvaraju sadržaj koji se šalje “kultiviranim” novinarima u Latinskoj Americi “radi pregleda, uređivanja i, konačno, objavljivanja u masovnim medijima”, tvrdi State Department.

Saopćenje je kao ključne medije navelo Pressenzu, na čijoj internetskoj stranici piše da je tvrtka osnovana 2009. u talijanskom Milanu i registrirana u Ekvadoru od 2014., te čileanski medij El Ciudadano.

Dužnosnici medija nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentarom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada