Putin pohvalio ‘visokotehnološku’ vojnu saradnju s Kinom

Putin, koji vlada najvećom nuklearnom silom u svijetu, rekao je da se vojna saradnja Moskve i Pekinga povećava te usredotočuje na visokotehnološka područja koja će osigurati stratešku sigurnost.

Rusija i Kina ne grade nikakve vojne saveze nalik hladnoratovskim, rekao je Putin (Reuters)

Ruski predsjednik Vladimir Putin nahvalio je važnu “visokotehnološku” vojnu saradnju svoje zemlje s Kinom na sastanku s glavnim kineskom generalom, bliskim saveznikom predsjednika Xi Jinpinga.

Kina i Rusija su u februaru 2022. proglasile partnerstvo “bez ograničenja” kada je Putin posjetio Peking danima prije nego što je poslao hiljade vojnika u Ukrajinu, što je dovelo do najsmrtonosnijeg sukoba u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Primivši generala Zhanga Youxia, zamjenika šefa kineske centralne vojne komisije, i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, Putin je Xiju uputio najbolje želje, rekavši da su dvojica vođa razvila dobro prijateljstvo i radne odnose, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Rusija i Kina ne grade nikakve vojne saveze nalik hladnoratovskim”, rekao je Putin Zhangu u svojoj rezidenciji u Novom Ogarjovom izvan Moskve, dodavši da su rusko-kineski odnosi stabilizirajuća sila za svijet.

‘Strateška sigurnost’

Sjedinjene Američke Države su Kinu prikazale kao svog najvećeg suparnika, a Rusiju kao svoju najveću državnu prijetnju te američki predsjednik Joe Biden tvrdi da će ovo stoljeće biti obilježeno egzistencijalnim takmičenjeem između demokratija i autokratija.

Putin, koji vlada najvećom nuklearnom silom u svijetu, rekao je da se vojna saradnja Moskve i Pekinga povećava te usredotočuje na visokotehnološka područja koja će osigurati stratešku sigurnost.

“Naravno, naša saradnja, naši kontakti u vojsci i vojnotehničkom području također postaju sve važniji, a što se vojnotehničke saradnje tiče, ovdje je, naravno, naš rad u visokotehnološkom području na prvom mjestu”, kazao je Putin.

“Mislim na svemir, uključujući udruživanje u visokoj Zemljinoj orbiti, također mislim na savremeno i obećavajuće oružje koje će neupitno osigurati stratešku sigurnost Rusije i Narodne Republike Kine”, dodao je.

Kinesko poštovanje za Putina

Dvostranački panel, koji je imenovao američki Kongres, prošlog je mjeseca objavio da se Washington mora pripremiti za mogućnost istovremenog rata protiv Moskve i Pekinga proširenjem svojih konvencionalnih snaga, jačanjem savezništava i svog programa modernizacije nuklearnog oružja.

Putin je SAD optužio da podiže napetosti u Aziji tako što pokušava formirati vojne saveze, što se odnosi na sigurnosni savez SAD-a, Australije i Velike Britanije, takozvani “AUKUS”.

“Vidimo sve ovo i zajedno s našim prijateljima, uključujući, prije svega, one iz Narodne Republike Kine, reagiramo na to smireno, oprezno te jačamo naše odbrambene sposobnosti, uključujući zajedničkim pomorskim i zračnim vježbama”, kazao je Putin.

Zhang je Putinu preko prevoditelja rekao da Kina poštuje Rusiju zbog njene sposobnosti da izdrži ono što zapad prikazuje kao najstrožije sankcije uvedene nekoj većoj ekonomiji.

“Ruska Federacija, pod Vašim vodstvom, tvrdoglavo se odupire zapadnim sankcijama, što pokazuje da nikakve poteškoće ne potčinjavaju ni Vas ni Rusiju. Zbog ovoga, kineska strana iskazuje poštovanje prema Vama”, izjavio je Zhang.

Dodao je da je njegova delegacija došla kako bi primijenila važne sporazume i dodatno ojačala bilateralnu vojnu saradnju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada