Njemačka povlači sisteme Patriot iz Poljske

Njemačka će, u skladu sa ranijim planovima, povući tri jedinice protuzračnog odbrambenog sistema Patriot iz Poljske, nakon skoro godinu dana, koliko su bile raspoređene u toj zemlji.

Njemačka je poslala Patriot sisteme nakon što je zalutala ukrajinska raketa prošlog novembra pogodila poljsko selo Przevodov (Reuters)

Njemačka će, u skladu sa ranijim planovima, povući tri jedinice protuzračnog odbrambenog sistema Patriot iz Poljske, nakon skoro godinu dana, koliko su bile raspoređene u toj zemlji, saopćilo je u četvrtak ministarstvo odbrane u Berlinu.

Zajedno sa sistemima Patriot, gotovo tristo njemačkih vojnika je od početka godine stacionirano u poljskom gradu Zamošću, otprilike pedeset kilometara od ukrajinske granice, kako bi zaštitili južni grad i važnu željezničku vezu sa Ukrajinom, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Zalutala raketa

Njemačka je poslala Patriot sisteme nakon što je zalutala ukrajinska raketa prošlog novembra pogodila poljsko selo Przevodov, u incidentu koji je izazvao strahovanja da će se rat u Ukrajini preliti preko granice.

Njemačko ministarstvo je u augustu saopćilo da je malo vjerovatno da će se stacioniranje produžiti nakon kraja ove godine, jer će Patriot sistemi ili biti potrebni za upotrebu snagama NATO tokom 2024. ili će morati da budu poslani na održavanje.

Njemački vojnici će završiti svoje operacije u petak i početi sa preraspoređivanjem od sljedeće sedmice, saopćilo je ministarstvo.

Izvor: Agencije