Izraelski vojni analitičar: Sukobi u Gazi komplikovaniji su nego što tvrdi Netanyahu

Amos Harel ističe da izraelski vojni i politički čelnici pokazuju preveliki optimizam u vezi sa provođenjem kopnenih operacija u Pojasu Gaze.

Netanyahu sa oficirima i vojnicima u bazi Tzeelim u sjevernom Negevu (Reuters)

Amos Harel, vojni analitičar izraelskog lista Haaretz, rekao je da su bitke u Pojasu Gaze komplikovanije od onoga što želi predstaviti premijer Benjamin Netanyahu.

Harel smatra da ne trebamo “biti uvučeni u pretjerani optimizam” koji pokazuju izraelski vojni i politički čelnici u vezi sa provođenjem kopnenih operacija u Pojasu Gaze.

Vojni analitičar ukazao je da je prošlog ponedjeljka bilo znatno manje kopnenih operacija uprkos tome što izraelske snage okružuju grad Gazu i prodiru u područja na rubovima Pojasa.

Nastavio je rekavši da je sukob u utorak navečer bio žešći, ali da je još uvijek prisutan “dojam da Hamas na nekim mjestima namjerno ostavlja svoje borce u tunelima pod zemljom, a protiv izraelskih vojnih snaga šalje samo male timove, fokusirajući se na ispaljivanje protutenkovskih granata iz blizine i pokušaje postavljanja eksplozivnih naprava u tenkove i transportere”.

Analiza Hamasovog položaja

Harel smatra da Hamas svojim trenutnim borbenim planom možda pokušava zadržati većinu svojih snaga na taj način.

Također, spomenuo je da, prema njegovoj analizi, Hamasovo odbijanje da vodi stvarne pregovore u vezi s oslobađanjem zarobljenika koje drži u velikim razmjerama, može ukazivati na to da “njegovo vodstvo svoj trenutni položaj ne smatra kritičnim”.

Izraelska vojska priznala je da je približno 35 njenih vojnika i oficira ubijeno od početka njenih kopnenih upada u Pojas Gaze 27. oktobra, pored toga što je priznala veliki broj ozbiljnih ranjavanja. Međutim, palestinski otpor tvrdi da su gubici okupacije mnogo veći od toga i skoro svakodnevno objavljuju scene sukoba boraca otpora sa invazijskim snagama i uništavanja velikog broja tenkova i vozila.

Očekivana izmjena operacija

Vojni analitičar Haaretza rekao je da postoje zajednički napori Sjedinjenih Američkih Država i Izraela da izmijene način borbe u nadolazećem periodu, nakon što je Južna komanda izraelske vojske saopštila da joj treba više mjeseci da izvrši misiju i nanese štetu Hamasu uglavnom na sjeveru Pojasa Gaze.

Harel pretpostavlja da će izraelska vojska povući većinu svojih snaga iz Pojasa i da će se prebaciti na metodu preciznih napada na ciljeve kretanja Hamasa na sjeveru Pojasa, a možda i u drugim oblastima.

Izraelska vojska potvrdila je ubistvo 351 svog vojnika i oficira otkad je palestinski otpor započeo operaciju Potop Al-Aksa 7. oktobra, pored više od 1.200 vojnika koji su ostali invalidi, prema klasifikaciji vojske.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada