Izraelski mediji: Nikada nismo vodili rat s gubitkom od 1.400 ljudi u prvom danu, Netanyahu je potcijenio Hamas

Politika vatrenih prstenova kojoj pribjegavaju okupacione snage uništava vojne bataljone, a ne Islamski pokret otpora Hamas, smatraju izraelski stručnjaci.

Izraelska vojska (Reuters)

Izraelski stručnjaci smatraju da će se trenutni rat u Pojasu Gaze pretvoriti u konstantnu aktivnost protiv, kako kažu, “ostataka frakcija otpora”. Po mišljenju nekih, politika vatrenih prstenova kojoj pribjegavaju okupacione snage uništava vojne bataljone, a ne Islamski pokret otpora Hamas.

Avi Dichter, izraelski ministar poljoprivrede, naglasio je da je trenutni rat u Gazi počeo u okolnostima koje ne liče onima iz Jomkipurskog rata (rat iz oktobra 1973.), ali “ima tegobne karakteristike”.

“Od uspostave države nismo vodili rat koji je počeo gubitkom od 1.400 osoba za jedan dan, i to sa neobičnim karakteristikama sa kojima se ranije nismo susretali”, izjavio je.

Izraelski Kanal 14 prisjetio se ranijeg intervjua sa premijerom Benjaminom Netanyahuom iz sredine aprila, u kojem je on rekao da je priča o ratu sa Hamasom pretjerana. Naglasio je da je njegova vojska uvijek spremna za tu mogućnost, “i ne samo za to, nego su spremni za front od 360 stepeni”, misleći na sukobe na različitim frontovima Bliskog Istoka.

Sudbina rata

Ofer Shelah, istraživač na izraelskom Institutu za nacionalnu sigurnost, rekao je da će u jednom trenutku ovaj rat postati “stalna aktivnost Izraela protiv onoga što će ostati od Hamasa i njegovog vodstva, ukoliko se održi na nogama, te protiv pojave bilo kakve prijetnje”. Očekuje da će se u narednoj fazi desiti politički zaokret, protesti u Izraelu će eskalirati, a Netanyahu biti nemoćan da se suoči sa time.

Tamir Hayman, rezervni general koji je trenutno na poziciji direktora Instituta za istraživanje nacionalne sigurnosti pri Univerzitetu u Tel Avivu, upotrijebio je termin “vatreni prsten” za “vatrene udare iz zraka u kombinaciji sa kopnenim manevrima”.

“Kada se zračni udari zavše i započne manevar, njihove brigade će biti poražene. To nas neće dovesti do uništenja Hamasa, već samo brigada”, rekao je.

“Međutim, sve navedeno se akumulira do granice bola i savjesti onih do kojih treba stići, te se nadamo da će nas to dovesti do pitanja zarobljenika”, dodao je.

U jednom snimku iz izraelskih medija je majka izraelske zatočenice u Gazi koja Netanyahuu pripisuje odgovornost za njeno oslobađanje, rekavši da je on “odgovoran za njen povratak kući kao i povratak svih zatočenih bez obzira na cijenu”.

Izvor: Al Jazeera