Erdogan o izraelskim napadima na Gazu: Moramo ojačati naše jedinstvo kao muslimani

Predsjednik Turske pozvao je Organizaciju za ekonomsku saradnju da snažno podigne glas protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.

Do sada je ubijeno 11.000 ljudi, djece i žena u Gazi, a svijet samo šuti, rekao je Recep Tayyip Erdogan (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je u četvrtak Organizaciju za ekonomsku saradnju da snažno podigne glas protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.

“Ako mi, kao Organizacija za ekonomsku saradnju, danas zajedno ne dignemo glas kao muslimani, kada ćemo podići naš glas? Sukobi na okupiranim palestinskim teritorijama slomili su nam srca”, rekao je on u obraćanju na 16. samitu ove ekonomske organizacije u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana.

Organizacija za ekonomsku saradnju je politička i ekonomska međuvladina organizacija koju su 1985. godine u Teheranu osnovali lideri Irana, Pakistana i Turske, prenosi Anadolija.

“Izrael nastavlja bombardirati škole, džamije, crkve, bolnice i univerzitete, kršeći sve moguće vrijednosti čovječanstva”, kazao je Erdogan.

Kritike upućene SAD-u i Zapadu

Istakao je da veliku većinu žrtava izraelskih napada na Gazu čine djeca i žene.

“Oko 73 posto od skoro 11.000 stanovnika Gaze koje je Izrael brutalno ubio su žene i djeca”, rekao je turski predsjednik.

Posebno je kritizirao Sjedinjene Američke Države i Zapad zato što šute o izraelskim napadima na Gazu.

“Do sada je ubijeno 11.000 ljudi, djece i žena u Gazi, a svijet samo šuti. Ponajviše šute SAD i Zapad”, dodao je on.

Erdogan je naglasio da zapadne države, koje stalno govore o ljudskim pravima, slobodama i demokratiji, sa distance samo nijemo posmatraju izraelske masakre u Gazi.

“Ove zemlje i njihove organizacije su toliko jadni da ne žele pozvati ni na prekid vatre, a kamoli da kritiziraju ubice djece. Oni koji zatvaraju oči pred ljudima koji spaljuju našu svetu knjigu Kur'an, pod izgovorom slobode misli, ovaj put ne mogu tolerirati ni palestinsku zastavu. Ono čemu svjedočimo od 7. oktobra dokaz je porasta licemjerja”, rekao je turski čelnik.

‘Fanatizam koji opravdava ubijanje djece’

Poručio je da muslimani u svijetu moraju biti složniji.

“Ova dešavanja nam još jednom pokazuju da moramo ojačati naše jedinstvo kao muslimani. Nastavit ćemo naše diplomatske inicijative kako bismo hitno osigurali humanitarni prekid vatre i spriječili širenje sukoba”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je da Izrael i dalje nastavlja bombardirati civilna naselja.

“Suočeni smo s fanatizmom koji opravdava ubijanje čak i djece”, rekao je Erdogan.

Istakao je da Turska pokušava poslati što više pomoći ljudima u Gazi.

Kako je kazao, Turska je do sada poslala deset aviona, odnosno 230 tona humanitarne pomoći na egipatski aerodrom El Arish.

Izvor: Agencije