Ankara: Izvještaj Evropske komisije nepravedan i pristrasan

U godišnjem izvještaju se navodi da je u Turskoj došlo do nazadovanja demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih prava i nezavisnosti sudstva.

Turski zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji zamrznut je godinama, nakon što su počeli pregovori 2005. godine (Reuters)

Godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku Turske na putu pridruživanja Evropskoj uniji je “nepravedan i pristrasan”, saopćilo je tursko Ministarstvo vanjskih poslova.

U izvještaju EK-a o napretku Turske navodi se da je došlo do “značajnog nazadovanja” demokratskih standarda, vladavine prava, ljudskih prava i nezavisnosti sudstva, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Kategorički odbacujemo neosnovane tvrdnje i nepravedne kritike, posebno u pogledu političkih kriterija i poglavlja o pravosuđu i ljudskim pravima”, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova u Ankari.

‘Dvostruki standardi EU-a’

Komisija je također navela da se Turska nije uskladila s principima vladavine prava, ljudskih prava i fundamentalnih sloboda u borbi protiv terorizma.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je saopćilo da su optužbe nepravedne i istakle” neiskrenost pristupa EU-a i jasan dvostruki standard”, dodajući da su problemi poštovanja osnovnih ljudskih prava prisutni čak i među državama članicama EU-a.

Turski zahtjev za članstvo u EU zamrznut je godinama, nakon što su počeli pregovori s Unijom o članstvu 2005. godine.

Ankara je odbacivala kritike Evropske komisije i prethodnih godina i nazivala ih pristrasnim.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada