Rostelecom: Oštećeni ruski optički kablovi u Baltičkom moru

Sigurnost podmorskih kablova i cjevovoda u Baltičkom moru je postala glavna briga od kako je prošle godine izvršena sabotaža na plinovodu Sjeverni tok.

Finska policija kaže da se brod koji plovi pod zastavom Hong Konga smatra glavnim osumnjičenim za nanošenje štete optičkim kablovima u Baltičkom moru (Reuters)

Ruski optički kablovi u Baltičkom moru oštećeni su prošlog mjeseca na lokaciji udaljenoj 28 kilometara od mjesta gde je došlo do oštećenja plinovoda koji povezuje Finsku i Estoniju, saopćila je ruska državna kompanija Rostelecom.

U saopštenju se navodi da je riječ o “nesretnom slučaju”, ali ne precizira se šta je stvarni uzrok ove havarije, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Ruska kompanija je saopćila da je do oštećenja njenog optičkog kabla došlo 7. oktobra, u 23:30 sati po moskovskom vremenu.

Sabotaža na plinovodu Sjeverni tok

“Mjesto oštećenja kabla nalazi se 28 kilometara od lokacije gdje je oštećen dio plinovoda Baltik Konektor 8”, navodi se u saopćenju.

Kaže se da su dva druga optička telekomunikacijska kabla, koji povezuju Estoniju s Finskom i Švedskom, također oštećena 7. i 8. oktobra po lokalnom vremenu.

U pozadini rata u Ukrajini sigurnost podmorskih kablova i cjevovoda u Baltičkom moru je postala glavna briga, posebno od kako je prošle godine izvršena sabotaža na ruskom plinovodu Sjeverni tok, koju još istražuju nadležne službe kako bi utvrdile ko je odgovoran.

Podaci kompanije za obavještajne poslove u sferi pomorskog transporta Marine Traffic pokazuju da je sidro kineskog kontejnerskog broda “NewNew Polar Bear” 7. oktobra prešlo preko švedsko-estonskog telekom-kabla u 15:13 sati, a zatim, u 20:20 sati i preko ruskog optičkog kabla.

Finska policija, koja vodi istragu o sabotaži na plinovodu Sjeverni tok, navela je da je riječ o brodu koji plovi pod zastavom Hong Konga i smatra se glavnim osumnjičenim za nanošenje štete optičkim kablovima u Baltičkom moru.

‘Brod vukao sidro po morskom dnu’

U blizini presječenih optičkih kablova je pronađeno veliko sidro, a istražitelji vjeruju da su optički kablovi presječeni dok je brod vukao sidro po morskom dnu.

Rostelecom i rusko Ministarstvo komunikacija nisu odmah odgovoriti na zahtjev Reutersa da prokomentiraju ove tvrdnje i odgovore na pitanje da li je zvanična Moskva istraživala oštećenje svog kabla i da li bi kineski brod mogao biti odgovoran.

Još 13. oktobra predsjednik Rusije Vladimir Putin je ocijenio da su tvrdnje da je Rusija kriva za oštećenja optičkih kablova “potpuno smeće”, rekavši da postoje indicije da je oštećenja izazvalo brodsko sidro.

Izvor: Agencije