Karikatura Washington Posta izazvala kontroverze, nazvana ‘rasističkom i podlom’

Karikatura se referira na optužbe Zapada da Hamas koristi palestinsku djecu i žene kao ljudski štit.

Palestinci oplakuju članove svoje porodice ubijene u izraelskom bombardovanju Pojasa Gaze (AP)

Karikatura objavljena u rubrici mišljenja u Washington Postu izazvala je kontroverze i ljutnju zbog “rasističkog” i “orijentalističkog” prikaza Arapa i Palestinaca.

Nazvana Ljudski štit, karikatura prikazuje čovjeka u tamnom, prugastom odijelu, na kojim je bijelim slovima ispisano Hamas, ime palestinske grupe.

Njegovo lice je namršteno, nos mu je velik. Za tijelo mu je zavezano četvero djece, uključujući bebu koja je pozicionirana na njegovoj glavi. Iza njega se, kao predstavnica Palestinki, krije žena – pokrivena i poslušna.

Čovjek drži podignut prst, a u oblaku nacrtanom iznad njega piše: “Kako se Izrael usuđuje napasti civile?”. Prema karikaturi, objavljenoj 6. novembra, on predstavlja Hamas.

Čini se da se naslov, kao i prikaz žene i djece zavezane za njega, referiraju na optužbe Izraela, koje zapadni čelnici često ponavljaju i koje se plasiraju i u mnogim medijima, da Hamas koristi “ljudski štit”.

Pored muškarca, žene i djece, nalaze se palestinska zastava i dio portreta na kojem se vidi Kupola na stijeni u okupiranom istočnom Jerusalemu ispod koje je uljana lampa.

Karikatura je objavljena jer je više od 10.000 Palestinaca u Pojasu Gaze, među kojima je 4.000 djece, ubijeno u izraelskim vojnim napadima od početka rata 7. oktobra.

Bijes na društvenim mrežama

Dva dana nakon objave, raste bijes na društvenim mrežama, kao i na web-stranici Washington Posta.

Na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, jedan korisnik je napisao da je slika “nadasve podla, netrepeljiva i dehumanizirajuća”.

Drugi su naveli da ih ovakva dehumanizacija podsjeća na antisemitske karikature koje su prikazivale Jevreje u negativnom svjetlu.

“Ovo djeluje baš poput tradicionalnog antisemitskog lika, samo s nekoliko modifikacija”, objavio je jedan korisnik, dok je drugi napisao: “Upravo su ovako prikazivali Jevreje u evropskim novinama 1930-ih.”

Na web-stranici Posta, jedan čitatelj je napisao: “Sramota da Washington Post koristi rasističke stereotipe koji se trenutno koriste kako bi se opravdao genocid u kojem većinu ubijenih čine djeca. Dehumanizacija bilo kojeg naroda utire put nepravdi. Nažalost, Washington Post potpiruje tu rasističku vatru. Užasna je ova karikatura, kao i činjenica da je objavljena.”

Karikatura podsjeća na one koje su prikazane u francuskom satiričnom sedmičniku Charlie Hebdo u kojima je poslanik Muhammed prikazan na pogrdan način.

Proteklih godina su zbog tih slika izbijali protesti širom arapskog i muslimanskog svijeta.

Karikaturista Michael Ramirez, dvostruki dobitnik Pulitzerove nagrade, i ranije ja napadao Palestince. U drugoj karikaturi se poigrao sa sloganom “Životi Afroamerikanaca su važni”, mijenjajući ga u “Životi terorista su važni” i implicirajući time da je podrška tamnoputih ljudi iz SAD-a Palestincima jednaka svrstavanju na stranu Hamasa.

Izvor: Al Jazeera