Blinken: SAD protiv protjerivanja Palestinaca i okupacije Gaze

Sjedinjene Američke Države protive se protjerivanju Palestinaca iz Pojasa Gaze i ponovne okupacije tog teritorija, izjavio je američki državni sekretar.

Antony Blinken govori je o Gazi na konferenciji za novinare nakon učešća na ministarskim sastancima G7 u Tokiju (Reuters / Jonathan Ernst / Pool)

Gazom ne mogu upravljati ni Izrael ni Hamas nakon što se sukob okonča, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken, ponavljajući stav Bijele kuće.

Govoreći na kraju sastanka ministara vanjskih poslova G7 u Tokiju, Blinken je iznio stavove Washingtona o tome koji su uvjeti potrebni za okončanje sukoba u Gazi, a čini se da SAD želi otvoriti i razgovor o postkonfliktnim scenarijima.

Ne bi trebalo biti “korištenja Gaze kao platforme za terorizam ili druge nasilne napade”, rekao je Blinken.

“Nema ponovne okupacije Gaze nakon završetka sukoba, nema pokušaja blokade ili opsade Gaze, nema smanjenja teritorija Gaze”, dodao je.

‘Nema povratka na stanje prije 7. oktobra’

Nije pozvao na trenutni prekid vatre, kao što su mnogi drugi učinili, ističući da oni koji sada pozivaju na primirje imaju dužnost objasniti kako se nositi sa sudbinom talaca i Hamasovom namjerom da ponovi napad od 7. oktobra, piše dpa.

Izrael je više puta ponovio da se status Gaze, kojom od 2007. godine upravlja Hamas, neće vratiti na stanje prije napada 7. oktobra.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je da će Izrael zadržati odgovornost za sigurnost na palestinskom teritoriju na “neodređeno vrijeme”.

Blinken je rekao da se SAD složio da nema povratka u vrijeme prije napada Hamasa.

„Realnost je da možda postoji potreba za nekim prelaznim periodom na kraju sukoba… Mi ne vidimo ponovnu okupaciju i ono što sam čuo od izraelskih lidera je da oni nemaju namjeru da ponovo okupiraju Gazu“, dodao je.

‘Upravljanje Gazom je palestinska stvar’

Hamas je ranije u utorak rekao da upravljanje enklavom “čista palestinska stvar”.

“Upravljanje Gazom ili dijelom naše zemlje je palestinska stvar i nijedna sila neće moći promijeniti stvarnost ili nametnuti svoju volju”, rekao je glasnogovornik Hamasa Abdul-Latif al-Qanou.

“Hamas je pokret za nacionalno oslobođenje i živi u svakom palestinskom domu”, rekao je al-Qanou. “Hamas je sastavni dio našeg naroda i ima pravo na otpor okupaciji u skladu sa svim zakonima i običajima.”

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada