Američki izvještaj: Napad Hamasa koristi se kao opravdanje za kontroverzne zakone

Odjeljak 702 pruža mogućnost američkoj vladi da prikupi ogromne količine obavještajnih informacija, bez prethodnog traženja sudskog naloga.

Saslušanje u američkog Senata 31. oktobra, na kojem je Christine Abizaid svjedočila o Odjeljku 702 (AFP)
Saslušanje u američkog Senata 31. oktobra, na kojem je Christine Abizaid svjedočila o Odjeljku 702 (AFP)

Američka web stranica The Intercept objavila je, u svom izvještaju, da je direktorica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma u Sjedinjenim Američkim Državama iskoristila napad palestinskog otpora ”Potop Al-Aksa”, koji je predvodio Hamas 7. oktobra, na izraelske okupatore kako bi pozvala Kongres da ponovo odobri opsežni i kontroverzni program nadzora američkih građana.

Daniel Boguslaw, dopisnik iz Washingtona, DC, objašnjava u izvještaju da se američka obavještajna zajednica suočava s pozivima da se izvrše izmjene Odjeljka 702 Zakona o nadzoru stranih obavještajnih službi (FISA), koji prestaje važiti krajem godine. Odjeljak 702 pruža mogućnost američkoj vladi da prikupi ogromne količine obavještajnih informacija, između ostalog i o američkim državljanima, pod širokom kategorijom stranih obavještajnih podataka, bez prethodnog traženja sudskog naloga.

Ističe da je tokom brifinga u američkom Senatu prošle sedmice, jedan savezni zvaničnik za borbu protiv terorizma spomenuo Hamasov napad 7. oktobra, pozivajući Kongres da ponovo odobri opsežni i kontroverzni program nadzora.

Osigurati stalnu budnost

Direktorica Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma Christine Abizaid izjavila je pred Odborom za domovinsku sigurnost američkog Senata, nakon što je više puta spominjala napad Hamasa, da je krajolik ”terorističke” prijetnje vrlo dinamičan i da Amerika mora sačuvati osnove ”antiterorizma” kako bi osigurala stalnu budnost.

Važno je napomenuti da je ovaj program, koji bi trebao prestati važiti do kraja ove godine, odobren 1978. godine, te da je znatno proširen nakon napada 11. septembra. Iako je prvobitno opisan kao način za prikupljanja informacija o stranim subjektima, zakon dozvoljava ciljanje američkih državljana koji su u kontaktu sa stranim državljanima.

Ova rupa u zakonu, kaže autor, olakšava saveznim agencijama da ciljaju široke slojeve američkog stanovništva, posebno muslimane, Arape i pristalice palestinskog pitanja. Godinama je kritiziran od zagovornika građanskih sloboda koji smatraju da predstavlja jasan primjer kršenja prava koje čini Vlada.

Ovlaštenje 702 je zloupotrebljeno do te mjere da je Savjetodavni odbor za obavještajne službe predsjednika Joea Bidena preporučio da se ograniče sposobnosti Federalnog istražnog biroa (FBI) da manipulira ovlastima za istragu i krivično gonjenje Amerikanaca.

Izvor: Agencije