Zelenski: Neodgovorno je govoriti o izborima dok traje rat

Ključno je koncentrirati se na vojne izazove s kojima se država suočava dok pokušava odbiti ruske okupatorske snage sa gotovo petine svoje teritorije, kaže predsjednik Ukrajine.

Volodimir Zelenski: Ovo je vrijeme odbrane, vrijeme borbe, o kojem ovisi sudbina države i njenih ljudi (Reuters)

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izjavio kako bi bilo neodgovorno uključiti se u razgovore o održavanju izbora u ratno vrijeme i pozvao na jedinstvo kako bi se izbjegle besmislene političke rasprave.

Dodao je kako je ključno koncentrirati se na vojne izazove s kojima se država suočava dok pokušava odbiti ruske okupatorske snage sa gotovo petine svoje teritorije.

“Svi razumijemo da je sada, u ratno vrijeme, kad postoje mnogi izazovi, krajnje neodgovorno uključiti se u teme povezane s izborima na takav frivolan način”, rekao je u noćnom obraćanju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Moramo shvatiti da je ovo vrijeme odbrane, vrijeme borbe, o kojem ovisi sudbina države i njenih ljudi. Vjerujem da izbori nisu primjereni u ovo vrijeme.”

Izbori su zabranjeni prema ratnom stanju koje je na snazi u Ukrajini, no Zelenski je razmatrao da se pozove na posebne odredbe kako bi organizirao izbore – promjene u zakonu i stranu pomoć kojom bi se platio trošak održavanja izbora.

Rekao je da bi se kandidirao i drugi put.

Trump odbio ponudu da posjeti Ukrajinu

U međuvremenu je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump odbio je poziv Zelenskog da posjeti Ukrajinu kako bi se uvjerio u razmjere napada Rusije, dodajući da poštuje Zelenskog, ali da bi ta posjeta u ovom trenutku bila “neprikladna”.

“Izuzetno poštujem predsjednika Zelenskog, ali mislim da bi bilo neprikladno ići u Ukrajinu u ovom trenutku”, rekao je Trump, prenosi Newmax.

Prema riječima Trumpa, administracija aktuelnog američkog predsjednika Joea Bidena “trenutno ima posla” sa Zelenskim i ne bi želio “stvarati sukob interesa”.

Zelenski je poziv Trumpu da posjeti Ukrajinu uputio nakon što je bivši američki predsjednik izjavio da bi mogao okončati rat Rusije protiv Ukrajine u roku od 24 sata ako pobijedi na izborima sljedeće godine.

Zelenski je doveo u pitanje Trumpovu tvrdnju i pozvao ga da posjeti Ukrajinu kako bi lično vidio razmjere ruske invazije.

“Ako može  doći ovdje, trebat će mi 24 minut da objasnim predsjedniku Trumpu da ne može upravljati ovim ratom. On ne može donijeti mir zbog [ruskog predsjednika Vladimira] Putina”, kazao je Zelenski.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada