Prvo obraćanje Charlesa u parlamentu: Podrška Ukrajini, Izraelu i NATO-u

Britanski kralj kaže da je prioritet vlade donošenje ‘teških, ali neophodnih dugoročnih odluka da se zemlja promijeni na bolje’.

Charles III u Domu lordova u Vestminsterskoj palati, London, 7. novembra 2023. (REUTERS)

Britanski kralj Charles izjavio je u utorak, u prvom obraćanju britanskom parlamentu od kako je stupio na tron, da će London podržati Ukrajinu, raditi na jačanju NATO saveza, ali i da će odgovorni “snositi posljedice varvarskog terorizma protiv naroda Izraela”.

Kralj, koji je služio u kraljevskoj mornarici i ratnoj avijaciji, odao je poštu kraljici majci Elizabethi za službu i posvećenost naciji, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

“Moji ministri će raditi blisko s međunarodnim partnerima da podržimo Ukrajinu, ojačamo NATO savez i riješimo najteža sigurnosna pitanja”, rekao je Charles.

Dodao da u to ulazi i ono što je opisao kao “posljedice varvarskih terorističkih djela počinjenih protiv izraelskog naroda”, zatim “osiguravanje humanitarne pomoći Gazi i podršku i stabilnost Bliskom istoku”.

Priznajući “značajne dugoročne izazove” koje su za Veliku Britaniju stvorile pandemija COVID-19 i ruska invazija na Ukrajinu, Charles kaže da je prioritet vlade donošenje “teških, ali neophodnih dugoročnih odluka da se zemlja promijeni na bolje”.

Interes budućih generacija

Charles se osvrnuo i na Brexit, rekavši da će vlada “preduzeti mjere da načini ekonomiju konkuretnijom na svjetskom tržištu”.

Kazao je da će zakon pomoći u promoviranju trgovine i “investicija s ekonomijama iz najbrže rastućih regija svijeta”.

“Moji ministri će nastaviti trgovinske sporazume s dinamičnim ekonomija, stvarati radna mjesta, samim tim i rast Velike Britanije”.

Charles je najavio da će vlada uspostaviti “nove zakonske okvire za podršku sigurnom komercijalnom razvoju” potencijalno revolucionarnih tehnologija.

Kralj je poručio da će se vlada nadovezati na prošlogodišnji Zakon o ilegalnoj migraciji u borbi protiv “opasnih i protivzakonitih” malih brodskih prelaza u La Mancheu.

“Moja vlada će, u svakom pogledu, gledati da održi dugotrajne odluke, u interesu budućih generacija”, poručio je Charles.

Izvor: Agencije