Poljski predsjednik dao Morawieckom priliku da formira vladu

Mateusz Morawiecki je dobio priliku za formiranje vlade iako se čini da PiS ne može okupiti većinu u parlamentu.

Mateusz Morawiecki je prvi dobio priliku da formira vladu (EPA)

Poljski premijer Mateusz Morawiecki dobit će prvu priliku formiranja vlade nakon što je njegova nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS) osvojila pojedinačno najveći broj mandata na prošlomjesečnim izborima, rekao je u ponedjeljak predsjednik Andrzej Duda, prenosi Hina.

Mateusz Morawiecki je dobio priliku za formiranje vlade iako se čini da PiS ne može okupiti većinu u parlamentu.

Savez opozicijskih stranaka koje su pro-EU osvojile su većinu na izborima 15. oktobra, ali predsjednik Duda rekao je prije izbora da će dati mogućnost najvećoj pojedinačnoj stranci da oformi vladu.

Nacionalistička stranka Pravo i pravda (PiS), koja je na vlasti od 2015. godine, vodila je na izborima, ali izgubila je većinu. Sa svim drugim strankama koje su odbile formirati koaliciju s PiS-om, izgleda da stranka neće moći vladati.

“Nakon mirne analize i konsultacija, odlučio sam povjeriti misiju formiranja vlade premijeru Mateuszu Morawieckom”, rekao je u televizijskom obraćanju Duda, saveznik PiS-a.

Tusk favorit za premijera

Ako Morawiecki nije u stanju osvojiti glasove povjerenja, parlament će potom imenovati drugog premijera. To će najvjerovatnije biti bivši predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk, premijerski kandidat opozicijskih stranaka.

Njegovo imenovanje označilo bi veliki zaokret za Poljsku nakon osam godina svađe s Briselom zbog pravosudne nezavisnosti i LGBT prava.

Tusk je obećao odblokirati fondove namijenjene Poljskoj koje je Brisel zamrznuo zbog spora zbog pravosudne reforme za koju kritičari tvrde da pojačava politički utjecaj nad sudovima.

Također je rekao da želi izvesti pred državni sud sve one koje njegov savez optužuje za nedjela tokom osam godina vladavine PiS-a, uključujući i samog Dudu.

Grupacija Građanske liberalne koalicije (KO) optužuje PiS za podrivanje demokratskih standarda povećavanjem političke kontrole nad sudovima i preobrazbe državne televizije u poligon za propagandu. Vlada negira takve optužbe.

Izvor: Agencije