Palestinski novinar Mohammad Abu Hasira ubijen u izraelskom napadu na Gazu

Mohammad Abu Hasira jedan je od desetaka novinara koji su ubijeni u jednomjesečnom bombardiranju Gaze.

Dim se diže u zrak iznad Gaze nakon izraelskog bombardiranja (Amir Cohen/Reuters)

U izraelskom zračnom napadu ubijen je palestinski novinar Mohammad Abu Hasira zajedno s 42 člana porodice u blizini grada Gaze, prema izvještajima lokalnih medija.

U izraelskom bombardovanju “pogođena je njegova kuća” u noći između nedjelje i ponedjeljka, objavila je u utorak novinska agencija Wafa.

Medijska služba Hamasa, grupe koja vlada Gazom, rekla je da je tijelo Abu Hasire pronađeno ispod ruševina.

On je jedan od najmanje 37 novinara koji su ubijeni u izraelskim napadima od 7. oktobra, prema brojkama koje je u ponedjeljak objavila grupa za slobodu medija Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Trideset i dvoje ubijenih novinara su Palestinci, četiri Izraelci, a jedan je Libanac.

Mjesec patnje i pokolja

U izraelskom napadu krajem oktobra ubijena je porodica šefa dopisništva Al Jazeere Waela Dahdouha, uključujući njegovu ženu, sina, kćerku, unuka i najmanje osam drugih članova porodice.

Izrael je od 7. oktobra vodio razornu kampanju bombardovanja Pojasa Gaze nakon napada Hamasa na izraelsku teritoriju u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi, većinom civila, kažu izraelske vlasti.

U izraelskim napadima od tada je poginulo više od 10.000 Palestinaca, od kojih su trećina djeca, kažu dužnosnici Gaze, a 1,5 miliona ljudi je raseljeno.

Visoki predstavnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava Volker Turk rekao je u utorak da je ovo bio “jedan puni mjesec pokolja, neprestane patnje, krvoprolića, razaranja, bijesa i očaja”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada