Madrid: Policija silom rastjerala demonstrante protiv zakona o oprostu

Premijer Pedro Sanchez predložio je zakon o oprostu za organizatore referenduma o nezavisnosti Katalonije u pokušaju da oformi novi kabinet.

Demonstranti, među kojima je bio i vođa ultradesničarkse strane Vox Santiago Abascal, koristili su suzavac i baklje te su prevrtali kontejnere za smeće po ulicama i bacali flaše na pripadnike policije (Reuters)

Španska policija morala je silom rastjerati gotovo 4.000 demonstranta koji su se okupili ispred sjedišta vladajuće Socijalističke stranke u Madridu, a koji su protestirali protiv zakona o oprostu za organizatore referenduma o nezavisnosti Katalonije kojega je predložio aktuelni premijer Pedro Sanchez.

Demonstranti, među kojima je bio i vođa ultradesničarkse strane Vox Santiago Abascal, koristili su suzavac i baklje te su prevrtali kontejnere za smeće po ulicama i bacali flaše na pripadnike policije, pa je policija morala odgovoriti upotrebom pendreka, dimnih bombi i gumenih metaka kako bi ih rastjerala, a najmanje jedna osoba je i privedena, prenosi Hina.

Premijer Sanchez predložio je zakon o oprostu u pokušaju da oformi novi kabinet nakon što posljednji parlamentarni izbori održani u julu nisu iznjedrili jasnog pobjednika.

Kritike zakona

Tim zakonom pokušava na svoju stranu pridobiti dvije katalonske separatističke stranke, a najveći dobitnik bila bi stranka Carlesa Puigdemonta Junts, koja je bila na čelu neuspješnog pokušaja odcjepljenja Katalonije od ostatka Španije 2017. godine.

Predloženi zakon žestoko su kritizirale sve konzervativne stranke, ali i suci koji su optužili Sancheza za ugrožavanje provođenja slova zakona.

Neki od demonstranta su, omotani u španske zastave, uzvikivali “Sancheza u zatvor” i “Puigdemonta u zatvor”, dok su neki nosili transparent s natpisom “Španci imaju pravo i dužnost štititi Španiju”.

Izvor: Agencije