Italija gradi centar za hiljade migranata u Albaniji

Premijerka Italije Giorgia Meloni kaže da će centri u Albaniji u početku primiti oko 3.000 ljudi, a trebali bi biti otvoreni u proljeće 2024. godine.

Edi Rama je posjetio Rim i sastao se s Giorgiom Meloni (EPA)

Italija će izgraditi centre u Albaniji za smještaj migranata koji dolaze morskim putem, izjavila je premijerka Italije Giorgia Meloni.

Rekla je da će centri u početku primiti oko 3.000 ljudi, a trebali bi biti otvoreni u proljeće 2024. godine, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Kazala je kako se Vlada nada da će povećati kapacitete za prihvat 36.000 migranata godišnje.

“Smatram ovo kao istinski evropski sporazum, koji pokazuje da je moguće raditi zajedno na upravljanju migracionim tokovima”, rekla je Meloni na konferenciji za novinare u Rimu nakon sastanka s albanskim kolegom Edijem Ramom.

Izvor u njenom kabinetu kazao je da je cilj plana odvraćanje migranata i sprečavanje trgovine ljudima i da će se odnositi samo na migrante koje na moru spase italijanska obalska straža ili mornarica, a ne dobrotvorne organizacije.

Meloni je rekla da će Italija izgraditi objekat za identifikaciju migranata u albanskoj luci Sveti Ivan i centar za repatrijaciju u unutrašnjosti.

Rama: Pružamo ruku pomoći Italiji

Oba objekta će raditi pod italijanskom jurisdikcijom, dodala je.

Govoreći na italijanskom jeziku, Rama je kazao da osjeća dužnost da pomogne Rimu zbog posebnog odnosa između dvije zemlje, koji je, između ostalog, povezan geografskom blizinom i kolonijalnom historijom.

“Pružiti ruku, u ovom slučaju, znači pomoći da se upravlja situacijom za koju svi vide da je teška za Italiju”, rekao je Rama, koji je, tokom nenajavljene posjete Rimu, potpisao sporazum sa Meloni.

Rama i Meloni su istakli da sporazum ima tri cilja: borbu protiv ilegalne trgovine, sprečavanje neregularnih tokova i prihvat onih koji imaju pravo na zaštitu.

Rama je naveo da je o mogućnosti potpisivanja ovog sporazuma razgovarano ljetos, tokom posjete italijanske premijerke Albaniji.

Više od 145.000 ljudi iskrcalo se na obalu Italije u ovoj godini, u poređenju s oko 88.000 u istom periodu 2022. godine.

Izvor: Agencije