Evropska komisija će predložiti početak pristupnih pregovora s Ukrajinom

Komisija će prosuditi je li Ukrajina spremna za članstvo putem sedam reformnih područja u izvještaju koji će poslužiti za odluku o tome hoće li EU započeti formalne pregovore o članstvu s Kijevom.

Pregovori o članstvu obično traju godinama prije nego što kandidati ispune razne pravne i ekonomske kriterije o pridruživanju, a Unija je oprezna po pitanju primanja zemlje koja je u ratu (EPA)

Evropska komisija će u srijedu preporučiti da Unija pokrene pregovore o članstvu s Kijevom u trenutku kad zemlja ispuni zadane uslove, rekla su dva zvaničnika EU-a u ponedjeljak, više od 20 mjeseci nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, piše Reuters, prenosi Hina.

U Kijevu, viši zvaničnik vlade rekao je da Ukrajina očekuje da Evropska komisija donese “pozitivnu” ocjenu njenog zahtjeva za članstvom, žuđenu nagradu u vrijeme vojnog zamora i zabrinutosti zbog buduće američke vojne pomoći.

Komisija će prosuditi je li Ukrajina spremna za članstvo putem sedam reformnih područja u izvještaju koji će poslužiti za odluku o tome hoće li EU započeti formalne pregovore o članstvu s Kijevom. Odluka će biti donesena u decembru na samitu čelnika EU-a.

Pregovori o članstvu obično traju godinama

Oba zvaničnika EU-a rekla su da bi službeni pregovori s Kijevom, ali i Moldavijom, mogli započeti sljedeće godine. Dodali su da izvještaj Komisije, koje takođe pokriva pristupni proces drugih zemalja koje žele ući u EU, tek treba biti finalizirano prije službene objave.

Pregovori o članstvu obično traju godinama prije nego što kandidati ispune razne pravne i ekonomske kriterije o pridruživanju, a Unija je oprezna po pitanju primanja zemlje koja je u ratu.

Međutim, integracija sa Zapadom glavni je prioritet Ukrajine, bivše sovjetske republike koja broji oko 44 miliona ljudi i koja se nalazi između Rusije i EU-a, podsjeća Reuters.

Mađarska, u kojoj se premijer Viktor Orban ponosi sa svojim kontaktima s Moskvom, postala je glavni potencijalni oponent pozitivne odluke za Kijev u decembru, koja će zahtijevati jednoglasnu podršku svih 27 zemalja članica Unije.

Von der Leyen pohvalila napredak Ukrajine

Tokom posjete Kijevu u subotu, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pohvalila je napredak Ukrajine po pitanju reformi, rekavši da je zemlja ispunila više od 90 posto zahtjeva koji su potrebni da bi započeli službeni pregovori o članstvu.

Von der Leyen je istakla vanredne reforme poput jačanja borbe protiv korupcije, izglasavanje zakona o lobiranju i pooštravanja zakona o prijavi imovine.

“Borite se u ratu za opstanak i u isto vrijeme dubinski reformišete svoju zemlju”, rekla je von der Leyen na konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Izrazila je uvjerenje da će Ukrajina uskoro završiti preostale korake i ostvariti napredak na svome EU putu. Zelenski je rekao da će Kijev ostvariti zadane uslove i da će pozitivna EU odluka omogućiti svježu motivaciju njegovoj zemlji i vojsci.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada