Vojni stručnjak: Okupatorska vojska nastoji izvesti dvostruki manevar u Gazi

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, otkrio je kakvi se ciljevi kriju iza uvođenja novih tenkova i čamaca u borbena dejstva.

Okupatorska vojska koristi i druge vrste tenkova osim Merkave, uključujući Centurion iz 1950-ih, koji je moderniziran (Reuters)

Vojni i strateški stručnjak, general-major Fayez al-Duwairi, izjavio je da izraelska okupatorska vojska nastoji izvesti dvostruki obuhvatni manevar kako bi opkolila izbjeglički kamp Al-Shati, zapadno od grada Gaze, čime bi bio pritisnut sa dvije strane.

Također je otkrio kakvi se ciljevi kriju iza uvođenja novih tenkova i čamaca u borbena dejstva.

Al-Duwairi je objasnio, u vojnoj analizi za Al Jazeeru, da su izraelske snage prodrle sa sjeverozapadne strane Pojasa Gaze do predgrađa kampa Al-Shati, gdje se dogodila žestoka bitka na terenu, što su potvrdili i videosnimci koje su objavile Brigade Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas.

Ističe da okupatorska vojska upravo zbog toga i usmjerava pokušaje na naselje Tal al-Hawa, jugozapadno od Gaze, kako bi ostvarila zamah u pravcu kampa Al-Shati.

Pronalaženje slabih tački druge strane

Naglašava da je bombardiranje uglavnom bilo usredotočeno na područje južno od Wadi Gaze, s ciljem da se pronađu slabe tačke, čime bi se ostvario prodor i uspostavilo uporište za dalje napredovanje kopnene operacije.

U tom kontekstu, smatra Al-Duwairi, dolazi i kopneni napad koji je izvela okupatorska vojska istočno od Khan Yunisa.

Objašnjava da je sličan napad izveden i prije tri dana.

Iako su to napadi manjih razmjera, mogu preokrenuti tok bitke u slučaju da ostvare uspjeh.

Dodao je da okupatorska vojska napada na više od jedne tačke, bez obzira na razlike u jačini napada.

Ako ostvari uspjeh na tački veličine tenkovske čete, onda može poslati tenkovsku diviziju da radi na daljem napretku operacije.

Što se tiče minobacačkih granata kalibra 120 milimetara koje koriste Al-Qassam brigade, Al-Duwairi je rekao da su one efikasne protiv pojedinaca, grupe neprijateljskih boraca, vojnih vozila na točkovima, ali da nisu toliko efikasne kao RPG i druge protivtenkovske granate.

Napadi na tunele, vojna vozila i pojedince

Što se tiče udaljenosti sa koje se izvodi napad, ističe da domet za suprotstavljene tenkovima mora biti manji od 100 metara za efikasno izvođenje ovakvih napada.

Vojni stručnjak se osvrnuo i na to da okupatorska vojska koristi i druge vrste tenkova osim Merkave, uključujući tenk Centurion iz 1950-ih, koji je moderniziran.

Uvedene su promjene na njegovom motoru i oklopu, napominjući da je njegova težina iznosi 50 tona.

Što se tiče mehanizma rada, objasnio je da ima uređaj za lansiranje projektila dometa između 65 i 150 metara, a koristi zapaljive bombe za otvaranje rupa u minskim poljima širine 100 metara i dubine do 165 metara.

Koristi se za napade na tunele, vojna vozila i pojedince.

Odgovarajući na pitanje zašto se pribjegava upotrebi ovih raketa dok postoji mogućnost korištenja avijacije, Al-Duwairi je objasnio da se one koriste u slučaju da postoje neeksplodirane mine.

Sistematsko bombardiranje i uništavanje

Istaknuo je da je to tenk koji ima jak oklop kako bi mogao izbjeći tunele i mine te preći na siguran teren.

Što se tiče uvođenja raznih modela čamaca u bitku, Al-Duwairi objašnjava da su Al-Qassam brigade uspjele stići do plaže Zikim tri puta ranije, što ukazuje da izraelske obale nisu sigurne.

Dodao je da Izrael ima 18 velikih plovila i desetke patrolnih čamaca koji kruže vodama radi sistematskog bombardiranja i uništavanja bilo kakve vrste života te kako bi se onemogućio pristupa Zikimu i šire.

Vojni stručnjak je naglasio da je na Pojas Gaze u trenutnom ratu bačeno tri puta više eksploziva od onoga što je bačeno na Nagasaki u Japanu i dva puta više od onog što je bačeno na Hirošimu, ako se napravi usporedba između bombi koje su bačene tokom Drugog svjetskog rata i današnjih bombi.

Izvor: Al Jazeera