UN: U Pojasu Gaze u prosjeku ubijeno jedno dijete svakih deset minuta

Najmanje 10.022 Palestinca, među kojima 4.104 djece i 2.641 žena, ubijeno je u brutalnim izraelskim napadima na Pojas Gaze koji traju od 7. oktobra.

Među ubijenima u Gazi najveći broj je djece (Reuters)

Ujedinjene nacije (UN) objavile su da je u prosjeku jedno dijete ubijeno, a dvoje povrijeđeno svakih deset minuta u brutalnim izraelskim napadima na Pojas Gaze koji traju od 7. oktobra.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA) objavila je saopćenje o broju stradale djece u Gazi.

“Tokom rata u prosjeku je poginulo jedno dijete, a dvoje je ranjeno svakih deset minuta. Zaštita civila u vrijeme sukoba nije samo želja niti ideal, već odgovornost i predanost našeg zajedničkog čovječanstva. Civili moraju biti zaštićeni gdje god da se nalaze”, naveli su UNRWA, prenosi Anadolija.

Ubijeno više od 10.000 Palestinaca

Izraelska vojska pokrenula je zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra.

Najmanje 10.022 Palestinca, među kojima 4.104 djece i 2.641 žena, ubijeno je u izraelskom bombardovanju na Pojas Gaze. Prema zvaničnim podacima, u Izraelu je poginulo oko 1.400 osoba.

Osim velikog broja žrtava i masovnog raseljavanja, osnovne zalihe su pri kraju za 2,3 miliona stanovnika Pojasa Gaze zbog izraelske opsade.

Izvor: Agencije