SAD, Južna Koreja i Japan saglasni u borbi protiv cyber napada Sjeverne Koreje

Čelnici tri zemlje su se na samitu u augustu dogovorili da se formira nova trilateralna radna grupa koja će se baviti cyber prijetnjama Pjongjanga.

Ujedinjenii narodi navode da je Sjeverna Koreja pojačala krađu kriptovaluta prošle godine koristeći sofisticirane tehnike (Reuters)

Sjedinjene Američke Države, Južna Koreja i Japan usaglasili su se o osnivanju konsultativne grupe na visokom nivou radi suprotstavljanja sjevernokorejskim cyber napadima, za koje kažu da pomoću njih Sjeverna Koreja finansira svoje programe nuklearnog naoružanja, saopćio je kabinet južnokorejskog predsjednika.

Zamjenica savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD-a za cyber tehnologije Anne Neuberger razgovarala je u Washingtonu prošle sedmice s južnokorejskim i japanskim kolegama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

UN: Pjongjan pojačao krađu kriptovaluta

Dogovorili su se da održavaju tromjesečne sastanke u novom formatu radi jačanja efikasnosti tri zemlje u reagiranju na globalne cyber prijetnje, uključujući zajedničko suprotstavljanje cyber aktivnostima Sjeverne Koreje, navodi se u saopćenju.

Čelnici SAD-a, Južne Koreje i Japana sastali su se na samitu u augustu u Camp Davidu, kada se se dogovorili da se formira nova trilateralna radna grupa koja će se baviti cyber prijetnjama Sjeverne Koreje.

U izvještaju Ujedinjenih naroda se navodi da je Sjeverna Koreja pojačala krađu kriptovaluta prošle godine, koristeći sofisticirane tehnike.

Sjeverna Koreja je demantirala optužbe o hakiranju i ostalim cyber napadima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada