Proevropska struja pobijedila na lokalnim izborima u Moldaviji

Nedjeljni izbori na kojima se biralo 12.000 lokalnih zvaničnika, uključujući gradonačelnika Kišinjeva, bili su test za proevropsku politiku predsjednice Maie Sandu, a pratile su ih optužbe da se u njih miješala Rusija.

Sanduina vladajuća Stranka akcije i solidarnosti (PAS) osvojila je više od 40 posto glasova za gradonačelnike, gradske vijećnike i okružna i seoska vijeća (EPA)

Stranka proevropske moldavske predsjednice prva je na lokalnim izborima u stotinama gradova održanima tokom vikenda, ali nije osvojila dužnosti gradonačelnika u najvećim gradovima, uključujući prijestolnicu Kišinjev, po preliminarnim rezultatima izbora objavljenim u ponedjeljak.

Nedjeljni izbori na kojima se biralo 12.000 lokalnih zvaničnika, uključujući gradonačelnika Kišinjeva, bili su test za proevropsku politiku predsjednice Maie Sandu, a pratile su ih optužbe da se u njih miješala Rusija, što Moskva poriče, piše Reuters, prenosi Hina.

Sanduina vladajuća Stranka akcije i solidarnosti (PAS) osvojila je više od 40 posto glasova za gradonačelnike, gradske vijećnike i okružna i seoska vijeća.

Osvojila je dužnosti gradonačelnika u prvom krugu glasanja u 240 od 898 sela i gradova. Te pobjede bile su većinom u ruralnim područjima i njeni kandidati nisu osvojili kontrolu u velikim gradovima.

Sandu optužila Rusiju da je ‘kupovala’ glasove

U glavnom gradu, sadašnji gradnačelnik Ion Cebal rekao je u ponedjeljak da je porazio Lilian Carp iz PAS-a, tijesno izbjegavši drugi krug s 50,62 posto osvojenih glasova, prema preliminarnim rezultatima.

Kad je riječ o drugim gradovima, utrka za gradonačelnika Baltija ide u drugi krug, u Cahulu će gradonačelnik biti nezavisni kandidat, a u Orheiju nezavisni kandidat povezan s odbjeglim poslovnim čovjekom Ilanom Shorom osvojio je prvi krug.

Sandu je uoči izbora optužila Rusiju da je “kupovala” glasove uloživši pet miliona američkih dolara u “kriminalne grupe” povezane sa Shorom, koji živi u inostranstvu i osuđen je u odsustvu zbog svoje uloge u bankovnoj prevari.

Proruska politička stranka povezana sa Shorom nije smjela učestvovati na izborima iz sigurnosnih razloga.

Ministar infrastrukture Andrei Spinu, potpredsjednik PAS-a, rekao je da je glavna poruka izbora da je “proevropska struja sigurno pobijedila širom zemlje”.

To su bili zadnji izbori u Moldaviji prije predsjedničkih izbora u novembru 2024. godine.

Izvor: Agencije